Za poduzetničku ideju osim hrabrosti treba i vjere u svoj uspjeh

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – U prostorima udruge Terra Slavonica održana je završna konferencija projekta EU kako bi javno prezentirali njegovi rezultati i preporuke za nastavak rada. Projekt je odobrila Europska unija- program ERASMUS+, odnosno Agencija za mobilnost i programe EU (Nacionalne agencije u Hrvatskoj).

Ciljevi projekta su poticanje inicijative poduzetništva kao sredstva protiv nezaposlenosti mladih, stvarnje mreže mladih zainteresiranih za poduzetništvo, upoznavanje ih sa Europskim programima i fondovima namijenjenih potpori za zapošljavanje mladih, zatim promocija interkulturalnog dijaloga,te promocija Erasmus plus programa

Glavna aktivnost projekta razmjena mladih bila je u Požegi u sredinom kolovoza, a sudjelovali su mladi iz 5 europskih zemalja : Hrvatska, Latvija, Češka, Austrija, Španjolska.

Sudionici su dobili osnovna znanja, vještine i pozitivne stavove o poduzetništvu, podijelili svoje iskustvo o poduzetništvu u svojim zemljama i partnerskim zemljama, dobili znanje i o Erasmus+ programu, o fondovima EU koji promoviraju i podržavaju mlade poduzetnike, vidjeli primjere dobre prakse mladih u poduzetništvu u Požegi: tvrtka bundeva Grbić, zatim tvrtka piva, tvrtka vina i organizaciju Oppidum.

Kroz radionice i simulacije mladi su imali priliku pokazati svoju kreativnost , te poduzetničku inicijativu. Najzanimljivija igra ,osobito hrvatskim sudionicima,bila je igra sa krumpirom, kojoj je cilj bio zamijeniti krumpir za neku konkretnu stvar. Naime, prilikom predstavljanja igre bili su pomalo rezervirani jer nisu vjerovali da je nešto takvo moguće. Nakon što su se vratili sa pregršt stvari, uvidjeli su da je za poduzetničku ideju potrebno hrabrosti i vjera u sebe.

Tijekom razmjene osim teorijskog dijela sudionici su imali i prezentaciju dva mlada poduzetnika početnika koji su krenuli u poduzetničke vode, jedan u posao sa vinom, a drugi u posao sa gljivama. Sudionike su upoznali sa svojom idejom, planovima, te sa poteškoćama s kojima se susreću na početku svog poduzetničkog puta. Nakon prezentacije zajedno su razgovarali o poduzetništvu u svojim zemljama, zakonodavstvu, izvoru financiranja, administraciji itd.

Sudionici su posjetili i poduzetnike na području Požege tvrtku Grbić i Pivovaru MBC.Tvrtka Grbić bavi se proizvodnjom bundeva te proizvoda od bundeva, ulja, sjemenki. Tu su dobili informacije o nastanku tvrtke, tijeku proizvodnje, poslovnim planovime, te su imali priliku kušati proizvode.

Pivovara MBC je tvrtka u vlasništvu mladog poduzetnika entuzijasta koji je svoju ljubav pretočio u posao, a još nema ni 30 godina. On je odlučio stvoriti pivo po vlastitom ukusu „Slavoner“. Bili su oduševljeni poduzetničkom pričom, no najviše su bili oduševljeni sa mladim vlasnikom, koji je bez ustručavanja odvojio za njih dio svog vremena kako bi prezentirao svoju priču. Posebno ih je impresionirala njegova volja i  želja da stvori vlastiti proizvod, te hrabrost da u ovo teško vrijeme u Hrvatskoj uđe u poduzetničku priču.Kroz razgovor su razmijenili svoje poduzetničke priče iz svojih zemalja s naglaskom na male obiteljske pivovare.

Sudionici razmjene su održali interkulturalnu večer na kojoj su predstavili svoje zemlje kroz kratke prezetnacije, video uratke, hranu i pića. Hrvatski sudionici su se predstavili svojim kolegama pri čemu su imali pomoć g. Silvije Podoljak, direktorice Turističke zajednice grada Požege, koja im je približila grad.Ona je prezentirala Požegu i Požeško-slavonsku županiju i podijelila promotivne materijale.

Koordinator programa Predrag Kusić

U suradnji sa udrugom Oppidum iz Požege sudionici su upoznati sa projektima udruge u gradu Požegi, te je zajedno sa njihovim članovima održana prezentacija programa Erasmus plus.

-Razmjena je uspješno obavljena, sudionici su izrazili svoje zadovoljstvo organizacijom. Osobito mi je zadovoljstvo što su naši članovi iz Požege po prvi put sudjelovali u ovakvoj aktivnosti jer prije nisu imali ni prilike ni informacije o programu Erasmus plus. Rezultat toga je nekoliko novih partnerskih projekata u kojima će naši članovi imati priliku otići na program razmjene u neku od europskih zemalja. Jako dirljiv trenutak je bio kada su sudionici samoinicijativno priredili tulum, pozvali organizatore i predali pismo u kom su se zahvalili istakavši da je to za njih najbolje iskustvo koje su u životu imali, da je pozitivna atmosfera koju je stvorili na radionicama i u slobodno vrijeme učinila da se osjećaju kao kod kuće, te premoste kulturološke i jezične razlike. Ovo je veliki poticaj za nas da nastavimo raditi dalje. Ovo je prvi projekt koji radimo iz programa Erasmus+, dosta toga smo naučili i sada iz njega izlazimo sa osnaženim timom,te novim idejama za buduce projekte – istakao je koordinator programa Predrag Kusić.

Udruga Terra Slavonica u svome prostoru u Županijskoj ulici ima grupu slikara amatera s ciljem okupljanja mladih i starih zaljubljenike u slikarstvo, a planiraju proširiti aktivnosti i na druga područja, te aktivirati ljude kroz različite radionice. Uz to planiraju organizirati jedan koncert sa aukciju slika kako bi pomogli djeci sa posebnim potrebama.

Više iz kategorije