Za poboljšanje u zatvorskom sustavu prije smo imali pomoć i lokalne zajednice

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Prigodom posjeta Gradu Požegi predsjednik Republike Hrvatske posjetio je Kaznionicu u Požegi gdje su ga dočekali ministar pravosuđa Orsat Miljanić sa suradnicima te ga upoznali sa izmjena u organizaciji zatvorskog sustava nakon čega su obišli obnovljeni dio Kaznionice za koje preuređenje je prošle godine pomogla i lokalna zajednica, Grad Požega. U pratnji predsjednika Ive Josipovića i ministra pravosuđa Orsata Miljanića bili su saborski zastupnik Zdravko Ronko, pomoćnik ministra Ivica Šimac i v.d. upravitelja Kaznionice u Požegi Antonio Ćirko sa suradnicima.

-Razgovarali smo općenito o zatvorskom sustavu, o podacima popunjenosti, što nam je bio i veliki problem zbog popunjenosti, o prostornim kapacitetima i stanju zatvora i kvaliteti smještaja. Ministar me izvijestio o padu broja zatvorneika, odnosno o boljoj usklađenosti kapaciteta i broja zatvorenika što nam govori da smo sada u skladu sa standardima. U pojedinim kategorijama postoji određeni debalans na čemu treba poraditi. Neki od zatvorskih kapaciteta su obnovljeni koji daju puno bolje i humanije uvjete za život i rad zatvorenika – rekao je predsjednik RH Ivo Josipović.

Požeški zatvor, maloljetnička, ženska i poluotvorena muška kaznionica, odgojni zavod te istražni zatvor kao i Požeški sud ima svoje povijesno i tradicijsko utemeljenje u višestoljetnom djelovanju što je znak da taj i takav zatvor ima sve razloge i za daljnji opstanak u Požegi – od povijesnih, organizacijskih i  funkcionalnih pa do penalnih, prostornih i ekonomskih. Pristupajući reorganizaciji zatvorekog sustava, koji se spaja u jednu zatvorsku ustanovu, Kaznionica i Zatvor, prema svemu sudeći ide se u pravcu jačanja kao takve institucije.

-Procijenili smo da možemo jednako učinkovito upravljati sa manje upravitelja, s jednim, kao i sa logistikom, i jednom i drugom strukturom. To je specifično ovdje jer su prostorno na jednom mjestu. U hrvatskoj je problem veliki broj malih zatvora čime ćemo se u perspektivi kao zemlja morati nositi kad budemo imali više novaca. Za svaki mali zavor moramo imati logistiku, moramo opsluživati na isti način i veliki mali zavor. Radimo na racionalizaciji od koje se očekuje da će biti isto i bolje ali jeftinije – ističe ministar pravosuđa Orasat Miljanić te naglašava da je problem što nedostaje mjesta u zatvorenim uvjetima, gdje imamo prenapučenost a u poluotvorenim i otvorenim dijelovima smo ispod kapaciteta iz kojeg ćemo razloga morati poluotvorene pretvoriti u zatvorene kapacitete.

U zatvorskom je sustavu puno šefova a malo izvršitelja. U Požegi se neće smanjivati broj radnih mjesta ali nije potrebno toliko rukovoditelja na čemu ministarstvo intenzivno radi na svim područjima kako u zatvorskom sustavu tako i sudskim tijelima. U sustavu je oko 3.900 zatvorenika a prije je bilo 5.300 kada je bio i zaposlen manji broj pravosudnih policajaca što je vidljivo koliko njih ima više po jednom zatvoreniku.

Za poboljšanje života u zatvorskom sustavu Grad Požega je prije donirala značajna financijska sredstva čime je iskazivala brigu za dostojanstvo svake osobe, posebno one lišene slobode čime se pripomaže njihovom što uspješnijem osposobljavanju za ponovni život na slobodi.

Zatvorski je sustav u Požegi slobodno rečeno „tvrtka“ sa tristotinjak radnih mjesta koja u gradsku blagajnu uplati značajna sredstva na ime poreza i prireza kao i sa osnove zatvorske stočarske i ratarske ekonomije i metalske radionice. Iz tog se razloga i očekuje da Grad Požega nastavi sa financijskom pomoći i sudjelovanjem u poboljšanju standarda života zatvorenika u svojim proračunskim mogućnostima.

Nakon radnog dijela imali smo priliku obići prostorije Odgojnog zavoda u kojem trenutno boravi pet zatvorenica i dvije bebe koje imaju pravo biti uz majku do treće godine života.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot