Za gospodarenje otpadom spremno više od milijardu kuna: “Na gradovima i općinama velika je uloga u ostvarivanju tih ciljeva”

Autor: DK

Pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Anamarija Matak sa suradnicima u Požeško-slavonskoj je županiji, županu, gradonačelnicima i načelnicima općina predstavila je “Sufinanciranja Europske unije u projektima gospodarenja otpadom” i mogućnosti financiranja tih projekata.

Brojni su izazovi pred Republikom Hrvatskom što se tiče gospodarenja otpadom. Shodno tome do 2020. godine treba postići 50 posto odvojenog prikupljanja otpadom, uz obvezu zatvaranja neuređenih odlagališta.

Na lokalnim samoupravama, gradovima i općinama velika je uloga u ostvarivanju tih ciljeva dok resorno ministarstvo ima financijske resurse za potrebnu pomoć na terenu.

-Razgovarali smo u posljednjih nekoliko mjeseci s 500-tinjak gradonačelnika i načelnika u svim županijama, jer namjera nam je dati naglasak na suradnju ministarstva države i lokalne samouprave te predstavnicima lokalne samouprave pobliže objasniti koje su mogućnosti sufinanciranja. U ovom trenutku ministarstvo ima otvorene natječaje za dodjeljivanje bespovratnih EU sredstava u vrijednosti od gotovo milijardu kuna. Veliki dio toga namijenjen je upravo jedinicama lokalne samouprave. Isto tako, svjesni samo da ti natječaji nisu uvijek jednostavni, odnosno, imaju određene administrativne postupke za koje sve jedinice, posebice male općine, nemaju ni financijskih ni administrativnih kapaciteta da bi to zadovoljili. Stoga smo danas ovdje kako predstavili sve mogućnosti te gradonačelnicima i načelnicima stavili do znanja da im ministarstvo stoji na raspolaganju za pomoć – rekla je Anamarija Matak, pomoćnica ministra.

Požeško-slavonska županija pokrenula je na vrijeme određene aktivnosti u pravu ispunjavanja zakonskih odredbi, naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Često govorimo kako otpad nije smeće već vrijedna sirovina, a odgovornost je svih nas da taj otpad pripremimo, saniramo, složimo te potaknemo i određene gospodarske aktivnosti. Drago mi je da su naši gradonačelnici i načelnici ovdje kako bi dobili vrijedne informacije, posebice zbog sredstava koja nam stoje na raspolaganju. Požeško-slavonska županija, sukladno zakonskim odredbama, suvlasnik je u Regionalnom centru gospodarenjem otpadom u Šaguljama uz Brodsko- posavsku i Sisačko-moslavačku županiju i tu smo prije nekoliko dana dobili preko 15 milijuna kuna potpore za potrebne aktivnosti. Do 2020. godine centar će biti izgrađen i stavljen u punu funkciju. Naravno, tu su i reciklažna dvorišta na području županije, a uz pomoć ministarstva, posebice fiskalno slabijim jedinicama lokalne samouprave, uvjeren sam kako ćemo na kvalitetan način zadovoljiti sve zakonske odredbe – naglasio je župan Tomašević.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: