VUČA KLADA U STRIJEŽEVICI: Dominirale zaprege Zdravka Kabića i Vedrana Perekovića /FOTOGALERIJA/

VIŠE STOTINA GLEDATELJA UŽIVALO U PRIRODI GLEDAJUĆI ATRAKCIJE KONJSKIH ZAPREGA UZ BOGATU UGOSTITELJSKU PONUDU I SVIRKU „AUREA BANDA“

STRIJEŽEVICA – Izuzetno zanimljiva natjecanja u vuči klada konjskim zapregama poznato kao „Štraparijada“ održano je po drugi puta u ovom podpapučkom selu, organizatori su Ivan Smojver i Željko Božić, te tamošnje izletište „Jezero“, a pokrovitelj Požeško-slavonska županija.

Nakon vaganja konja na svečanom otvaranju natjecanja koje se u narodu zove šlajs sudionike vlasnike konja s područja kontinentalne Hrvatske pozdravio je Jozo Buće, zamjenik načelnika općine Brestovac.

-Lijepo je da nastavljate tradiciju kojom se Slavonija oduvijek diči jer su Slavonci uvijek bili vezani uz te plemenite životinje – rekao je otvarajući priredbu požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pohvalivši nastojanja organizatora da se ova priredba i ubuduće organizira.

Natjecanja su održana u tri općepoznate  kategorije i to laka težine klade do 1120 kilograma, srednja do 1320 kilograma i teška iznad ove težine, a u organizaciji su im pomagali pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Trenkovo i Biškupci.

Bilo je mnogo zanimljivih borbi posebice u lakoj kategoriji u kojoj je zaprega Vedrana Perekovića iz Velike Gorice uz dosta truda i oduševljenje nekoliko stotina gledatelja uspjela dovući trupac na cilj prije isteka predviđenog vremena. Naime, po pravilima vuče klada potrebno je postići što bolji rezultat u roku od pet minuta.

Pobjednik u lakoj kategoriji je uparena zaprega Zdravka Kabića iz Popovače i Marija Žličara iz Zagreba, druga je Kabićeva zaprega, te treća vlasnika Stipe Kljajića iz Eminovaca. Među zapregama u srednjoj zapreda prvooplasirani su konji Vedrana Perekovića iz Velike Gorice, koji je državni prvak, a slijede zaprege Zdravka Kabića i Josipa Lovrečića iz Nove Bukovice pokraj Slatine.

U teškoj kategoriji ponovo je najbolja bila  zaprega vlasnika Vedrana Perekovića, drugi je par konja Marka Serdara iz Okučana, te treća zaprega Zdravka Kabića.

Tijekom cijelog dana na otvorenom prostoru izletišta Jezero svirao je „Aurea band“ pod vodstvom Marija Sigurnjaka, a ugostiteljsku ponudu sa nizom domaćih specijaliteta pripremilo je osoblje požeškog restorana „Marta“.

Foto: V.P. 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

0 Comment