Vrtić 21. stoljeća otvorio vrata za više od 50 jakšičkih mališana /FOTO GALERIJA/

JAKŠIĆ – Na veliki ponos jakšićana i tamošnjeg općinskog načelnika Ivice Kovačevića jučer je svečano otvoren dječji vrtić koji je otvorio svoja vrata 57 mališana. Na svečanost su se na poziv načelnika Ivice Kovačevića odazvali brojni gosti i uzvanici, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, njegov zamjenik Davor Huška, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević sa zamjenicima Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem, zamjenici gradonačelnika Požege Mario Pilon i Darko Puljašić, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te načelnici općinski načelnici Velike, Kaptola, Čaglina i Brestovca, Vlado Boban, Mile Pavičić, Dalibor Bardač i Zdravko Mandić. Svečanosti su nazočili i zamjenik jakšičkog načelnika Mile Barišić i predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović.

Dječji vrtić vrijedan je 6 milijuna kuna koji je u potpunosti opremljen, a financirala ga je većim dijelom sama općina Jakšić uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša. Uz izgradnju dječjeg vrtića uloženo je i 550 tisuća kuna u prilaznu cestu do te ustanove za što su sredstva osigurana iz IPARD programa.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

Jakšičko zdanje, kako su ga mnogi jučer nazvali, prostire se na 840 kvadratnih metara koje je opremljeno za smještaj do 70 mališana u tri odgojne skupine.

-Napokon i iskreno od srca mogu reći da otvaramo ovaj prelijepi Dječji vrtić i dajemo ga na korištenje djeci, mladima kojih Bogu hvala u našoj općini ima, a nadam da će ih biti još i više. Uspjeli smo izgradili smo ovaj vrtić koji je vrijedan 6 milijuna kuna i u potpunosti je opremljen ali i odmah popunjen što mi je posebno drago. Zahvaljujem se svima koji su pomogli u ovome da se ovaj objekt završi i izgradi. Možda sam bio dosadan jer sam moljakao da se dobiju novci za vrtić i da se uspješno završi, ali nije mi žao, žao mi je samo što su neki sumnjali u ovo, ali mi je drago da smo ih razuvjerili – rekao je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić kojemu se mogu pripisati najveće zasluge za dovršetak izgradnje tog jakšičkog zdanja.

Kovačević je naglasio i kako je to zdanje jedno u nizu velikih investicija u jakšičkoj općini, od športske dvorane, kilometara kanalizacija, vodovoda, biopročistača, nogostupa i niz drugih.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

-Vi ovdje u Jakšići pokazujete kako se voli Hrvatska, ovo je općina gdje je natalitet jači od mortaliteta. Djeca su bogatstvo, temelj jamstva opstojnosti Domovine. Načelniku koji je dugo godina sanjao ovaj san, tražio i radio čestitam što se upravo danas četiri dana od početak nove školske godine i tri dana do novog odgovora kojim smjerom će Hrvatska ići, otvara ovakav kapitalni objekt – naglasio je između ostalog Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Na svojstven i prije svega prijateljski način uputio je čestitke načelniku općine, roditeljima, djeci, ravnateljici vrtića i svim mještanima čestitao je ministar Tomislav Tolušić.

-Mislim da imate puno sreće jer malo je načelnika koji se ovako bore za svoj kraj. Napraviti vrtić vrijedna 6 milijuna kuna s izvornim proračunom od nekih 3 milijuna kuna, moraš biti ili potpuno lud ili jako hrabar i uporan. Načelnik je bio upravo iznimno hrabar i uporan i ovakav vrtić nemaju mnoge veće sredine u Hrvatskoj. Nemojte misliti da je ovo česta pojava, imamo 500 općina u Hrvatskoj, a ovo je tek treći vrtić koji se otvara u ovoj godini. No ništa od ovog ne bi bilo da nema vas dragi roditelji koji ste stvorili ovoliko djece. Ovo je jedna od rijetkih općina koja ima više rođenih nego umrlih i veliko je blago na jednom mjestu vidjeti ovoliko djece – rekao je ministar Tolušić.

Nakon svečanog otvorenja i presijecanja vrpce vrtić je blagoslovio mjesni jakšički župnik vlč. Tihomir Bilešić, a program otvorenja uljepšala je Dječja skupina KUD-a Slavonija koja je izvela prigodan program.

/Foto: D.Mirković /

 

0 Comment