Vrijedne se ruke složile i puno se toga napravilo: Sakralna ljepotica u Pleterničkim Mihaljevcima polako dobiva svoj novi sjaj /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Sakralna ljepotica, kapelica sv. Blaža, u Pleterničkim Mihaljevcima koja je do prije godinu dana bila u derutnom stanju, moglo bi se reći fazi propadanja i urušavanja, polako dobiva svoj novi sjaj. Sve je to rezultat rada vrijednih ruku nekadašnjih stanovnika tog sela koji su odselili koji nisu zaboravili svoju djedovinu i očevinu, ognjište s kojeg su potekli, rasli i odrastali i u drugim se mjestima nastanili.

Pratili smo u određenim fazama radove na obnovi te krasotice koja će o blagdanu sv. Blaža. 3.veljače 2020. okupiti vjernike hodočasnike koji će se zaputiti neki automobilima ili pješice kako bi iskazali svoju zahvalnost Nebeskom zaštitniku tog sela za sva dobročinstva koja su primili po njegovom zagovoru.

Podsjetimo, nekolicina okupljenih oko Đure Lombara, nekadašnjeg stanovnika tog sela, donijela je čvrstu odluku da će urediti sakralno zdanje, kapelicu sv. Blaža koja je sagrađena prije 90 godina. Zub vremena je činio svoje, zdanje počelo propadati i nestajati sve dok oni nisu rekli „to se neće dogoditi“.

-Odzvanjat će i dalje zvono sa zvonika i svjedočiti život u tom selu u kojem je danas svega devet stalnih stanovnika. Naše selo neće pasti u zaborav. U njega ćemo dolaziti u različitim prigodama se okupljati i uspomenu na mlade dane čuvati – u sav glas su rekli oni koji rade na očuvanju svog sela od zaborava.

Prije godinu dana započelo se s uređenjem kapelice. Gotovo svaka je subota bila radna u Mihaljevcima. Dolazili su i dobrovoljno se na radne akcije odazivalo pet, deset i više onih koji su vezani za Mihaljevce, ali i prijatelji koji žele dati svoj doprinos kako bi sakralno zdanje sačuvali od propadanja i okoliš oko njega učinili ljepšim i oku ugodnijim.

Prvi među jednakima Đuro Lombar podsjeća kako su svoj veliki doprinos u obnovi kapelice dali njegova sestra koja je udana Brankovan, sa svojima iz obitelji, prijatelj Stjepan Dravec iz tvrtke Lim rad, braća Petar i Filip Veletić, Damir Marčinovič, Saša Lombar, Tomislav i Dejan Lombar, Zvonko Lombar, Đuro Petković, Krunoslav Petković, Roberto Bello i drugi. Na radne akcije su se odazivali i prijatelji iz susjednih i drugih mjesta, Buka, Kalinića, Koprivnice, Bilica, Grabarja, Gradca.

-Po ne znam koji put moram naglasiti da nas sa svim potrebitim građevinskim materijalima za obnovu kapelice prati i osigurava nam grad Pleternica i gradonačelnica Antonija Jozić koja nas posjeti gotovo svake subote kada imamo radne akcije. Materijal dakle dobijemo, a sve drugo se radi dobrovoljno. Na radnim akcijama smo bili više gotovo 30 subota u prošloj i ovoj godini, točnije od veljače mjeseca 2019. – ističe Đuro Lombar.

Prije radova na uređenu vanjskog dijela kapelice, zidova, krovišta i zvonika odrađeni su poslovi na izgradnju zida ispred kapelice i novog stepeništa.

-Kao što vidite obnovili smo i vanjsku fasadu, izgradili novo krovište, odrađeni su uz veliku pomoć Zvonka Petkovića betonski radovi. Veliki doprinos je ovdje na radovima dala i tvrtka To-Ma iz Pleternice čiji su radnici odradili veliki dio poslova na vanjskim zidovima kapelice i pripremi prije stavljanja sepa. Uz radove na kapelici zamijenili smo i stolariju tako da će ostati samo radovi još na unutarnjem uređenu što će bit moguće tek kad sve uredimo i sredimo da ne bude prokišnjavanja. Unutarnje uređenje je zahtjevno i iziskivat će malo znatniju financijsku pomoć. Još ćemo vidjeti kako ćemo i na koji način to napraviti – dodao je Đuro naglašavajući još jednom veliku pomoć tvrtke Lim rad koja je dala svoj veliki doprinos i na postavljanja inoxa na zvonik kapelice i na još nekim dijelovima krovišta.

-Naša je želja uredit kapelicu da bude prava krasotica u našem selu i da bude i izgleda kao nekad što je ona bila. Uz pomoć naših donatora i dobročinitelja u tome ćemo, duboko sam uvjeren i uspjeti – zaključio je Đuro Lombar. 

Za svaku radnu akciju, pa tako i ovu, uvijek se javi netko tko se pobrine za okrepu na čemu su nositelji obnove zahvalni svakom tko i u tom smislu dadne potporu.

Kako radovi teku i protekle se subote došla uvjeriti pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić. Put je nanio kretajući se dolinom Londže i predsjednika Gradskog vijeća Kutjeva Ivicu Ribičića koji ima mnogo prijatelja koji su porijeklom iz Pleterničkih Mihaljevaca.

Na kraju ovog teksta možemo se malo vratiti u povijest sela koje je nekad vrvjelo od života. Prema dostupnim podacima najviše stanovnika u Pleterničkim Mihaljevcima bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Najstarije su obitelji Petković, Jakobović, Čočić, Lombar i Veletić. 

Foto: Marko Krstanović [FAG id=271090]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek