Vrijedan, marljiv, samozatajan i pouzdan zaljubljenik u glazbu!

Autor: V.M.

KAPTOL – “Samozatajan je, vrijedan i nenametljiv učenik koji se uključio u brojne izvannastavne aktivnosti a dugogodišnji je i član tamburaškog školskog orkestra s kojim je osvajao brojne nagrade…pouzdan je, netko na koga se uvijek možeš osloniti” – ovo laskavo mišljenje ravnatelja svoje škole Nine Diklića, iako je učenik tek šestog razreda, uspio je ‘zaraditi’ David Novinc iz Kaptola. Zbog njega i još mnogo lijepih riječi koje je napisao ravnatelj, Davidu je pripala i jedna od nagrada u povodu Dana općine Kaptol.

– Stvarno sam ponosna na njega, kada sam vidjela da je objavljeno kako je osvojio nagradu, rasplakala sam se – kazala je mama Lidija. A kako se, primajući nagradu, osjećao David? – Bilo mi je malo neugodno – rekao je kratko, jer, očito mu je bilo neugodno i što o tome uopće mora pričati.

Što još kazati o Davidu kad je, zapravo, u dvije rečenice ravnatelja sve rečeno? Da je riječ o prije svega samozatajnom dječaku, uvjerili smo se u nastavku razgovora kod obitelji Novinc – David se samo smješkao i prepuštao mami da o njemu priča. Tako smo saznali da ima dvije starije sestre, Tenu i Hanu, da je član KUD-a “Češka beseda”, baš kao dida i baka, te da je ‘glazbene gene’ naslijedio od djeda Ladislava koji je nekada “svirao po svatovima a znao je svirati sve instrumente”. David ponajviše svira tamburicu i to u orkestrima u Kaptolu i Požegi. – Svira on i električnu gitaru, i akustičnu i još koješta….pa kad ih se dohvati, ori cijela kuća…Rekao je nedavno: Još mi samo bubnjevi trebaju! A ja sam se uhvatila za glavu – kroz smijeh je ispričala mama Lidija. Dodala je i kako je David počeo igrati nogomet ali nije, jednostavno, imao vremena za sve, pa se ipak opredijelio za glazbu. – Ustajem obično ujutro u pola sedam pa idem u školu a sviranje vježbam kad naučim – kratak je bio David. A koliko uči, koje predmete voli…? Zasuli smo Davida pitanjima no, on opet kratko: Ne volim baš tjelesni, volim glazbeni i likovni. – Iz likovnog je prošle godine išao na državno natjecanje. On je, općenito, umjetnička duša – morala je opet mama pomoći skromnom Davidu.

Osim ‘papirnatog’ priznanja David je kao nagradu uz Dan općine dobio i tisuću kuna. Novac će, kaže, uglavnom potrošiti za kupnju novih udžbenika ali neku sitnicu kupit će i sebi. Ljetne praznike provodi kod kuće u igri s prijateljima, planira s mamom u Požegu na bazene…a što planira kad poraste? O srednjoj školi ili fakultetu, kaže, još je rano razmišljati no, rado bi jednom zasvirao u svom omiljenom tamburaškom sastavu – Posegani!

Više iz kategorije