Vrhunski rose za 40 godina braka /FOTO/

Autor: D.K.

Kutjevačka vinogradarska obitelj Mire i Milana Đurine bila je domaćin članovima Udruge Vinske ceste Kutjeva. Tako su se u podrumu i kušaoni ovih samozatajnih vinara našli profesor Zvonko Škopec, predsjednik Udruge Vinske ceste Kutjeva, Ivan Vukas, vincilir i hrnjevački vinar Ivo Enjingi, član Udruge, te Drago Razumović, državni vinski inspektor. Ovo je bila i prigoda da se okupi i veći dio obitelji domaćina, kćerke Josipa i zet Mario Filipović, Marijana i zet Marko Erjavac i unuci.

Dom obitelji Đurina je u blizini središta Kutjeva i Trga Graševine. U omanjem i urednom dvorištu je nedavno kupljeni traktor. Milan je prodao stari Zetor potajno se nadajući da će sa nvonabavljenim, modernijim, austrijskim na tradicionalnoj utrci traktora na Festivalu graševine biti brži od dogradonačelnika Kutjeva. U gospodarskoj zgradi je podrum i kušaona koji su supružnici Đurina sami ukopali i izgradili u brdu. Tu mogu primiti tridesetak posjetitelja.

Vinograda je nešto više od četiri hektara smješteni na lokacijama Bektež, Bešinci i Podgorja. Kao i kod većine vinogradara kutjevačkog kraja najviše je graševine, oko 60 posto, zatim pinota sivog i zweigelta. Vina najviše plasira na kućnom pragu i bližoj okolici, a u zadnje vrijeme nešto i na Jadran.

Na degustaciji koju je vodio Ivo Enjingi nastojalo  se utvrditi vrline i mane vina. Krenulo je sa graševinom, kasna berba iz 2017. godine. Vrhunsko vino, sortnih karakteristika, skladne kiseline i okusa bazge. Pinot sivi je berbe 2019. godine. Sortno vino prepoznatljivog okusa. Dobro ide uz bijela mesa i ribu. Potom rose koji je novi proizvod i uskoro će se pojaviti u prodaji.

Njime su supružnici Đurina željeli obilježiti 40 godina braka. I uspjekli su u namjeri i napravili vino koje je u samom vrhu rosea. U kupaži, osnova je zweigelt koji daje lepršavu notu vinu. Sigurno će se svidjeti mlađoj generaciji. I na kraju zweigelt berbe 2019. godine. Vrlo je pitak voćnih okusa a obzirom da je premlad, najviše će dati za godinu, dvije odležavanja. Na degustaciji se konzumirao roštilj koji je pripremila gazdarica Mira.

Vina obitelji Đurina dobro će nadopuniti vinsku ponudu Kutjeva i rado će se piti. Ako ih kušate, poželjet će to činiti češće. Vina su to koja zaslužuju pažnju.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88