Vremenske prilike nisu išle na ruku vinogradarima

Autor: D.K.

Vinogradari ove godine ulažu daleko više rada u vinogradima a nisu smjeli niti štedjeti na zaštiti kako bi se postigao kakav takav u ovim uvjetima zadovoljavajući urod. Vremenske prilike ili bolje reći ne prilike uzrokovale su brojne bolesti koje je trebalo budnim okom pratiti i sve to na vrijeme suzbiti. Puno kišnih a malo sunčanih dana dovelo je do pojave pepelnice i plamenjače iz kojeg se razloga može očekivati slabiji urod ako se nije na vrijeme reagiralo.

U razgovoru sa vinarom i vinogradarom iz Kutjeva dr. Brankom Mihaljem doznajemo da je položaj njegovog vinograda na veoma dobrom mjestu zbog čega ima i brojnih prednosti uz sve druge preduvjete i prevenciju koju poduzima.

-Bila je veoma teška vinogradarska godina. Na vrijeme sam i preventivno djelovao pa iz tog razloga nemam nele velike bojazni u količinu i kvalitetu uroda. Očekujem zdravo grožđe koje bi trebalo dati veoma dobro vino. Ova je godina više bila kišovita što također nije najbolje za vinograd a nije dobro niti previše sunčanih dana jer onda moramo berbu započeti prije, što također nije dobro. Imam zasađenog vinograda na 5 ha i uvjeren sam da će biti 8 tona grožđa po hektaru bez obzira na vremenske prilike – rekao nam je u razgovoru dr. Branko Mihalj.

Neki vinogradari očekuju slabiji urod jer im položaj vinograda ove godine ne ide u prilog iako gotovo svi oni koji se time bave imaju znanja i volje uz neizbježan trud koji se mora ulžiti kako bi rezultat u konačnici bio prihvatljiv i zadovoljavajući.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek