Vrata mladoj Požežaniki u EU su širom otvorena, ali ona će svoju egzistenciju tražiti u domovini: “Po završetku studija medicine vratit ću se u Požegu”

Autor: DK

Mlada Požežanka Antonija Krpan na šestoj je, završnoj godini studija medicine. Nešto više od pola godine dijeli ju od stjecanja zvanja i da postane doktorica medicine. Dok njezine brojne kolegice i kolege razmišljaju odmah po završetku studija svoje prvo zaposlenje pronaći u jednoj od zdravstvenih ustanova izvan Hrvatske, u zapadnim zemljama EU, Antonija o tome niti ne razmišlja. Ona je već donijela čvrstu odluku, vratiti se u svoje rodno mjesto.

Rijedak je to i svijetli primjer, općenito, kojim Antonija dokazuje i pokazuje da kod nje nisu presudna „naizgled“ veća financijska primanja i eventualno brže napredovanje u struci, tamo negdje…gdje si stranac i kao takav ćeš uvijek biti…. Sve se to ože ostvariti u svojoj državi i svom gradu i biti među svojima svoj na svome, cijenjen. poštivan i uvažavan.

Razgovarali smo s Antonijom dok je sa svojim kolegama, studentima, u Požegi sudjelovala u Projektu „Zdravlje u zajednici“. Kroz razgovor s njom uvjerili smo se u čvrstu odluku da će se po završetku studija vratiti u svoj grad i raditi u nekoj od zdravstvenih ustanova, a najviše ju zanima obiteljska medicina koju planira kroz specijalizaciju nastaviti studirati.

-Po završetku studija planiram se vratiti u Požegu i zaposliti se u Domu zdravlja te nastaviti usavršavati se za specijalizaciju obiteljske medicine. Još se nisam javljala u Dom zdravlja ali imam saznanja da oni trebaju liječnika – rekla nam je Antonija Krpan koju smo zatekli s njenom bakom Zoricom, dugogodišnjom prosvjetnom radnicom, umirovljenom nastavnicom matematike.

Antonija je u obitelji jedina koja se odlučila na studij medicine. Brat joj je studira elektro – energetiku, a njen otac je profesor stručnih predmeta na Tehničkoj školi u Požegi dok joj je majka tajnica u jednoj osnovnoj školi.

-Što se tiče studija medicine to sam željela i o tome razmišljala od osnovne škole. U tome sam kao što vidite i uspjela. To je prekrasan fakultet, a po njegovom završetku radit ću ono što istinski volim i posao za kojim sa se školovala – zaključila je Antonija.

Više iz kategorije