Vozači upravljali vozilom sa visokim koncentracijama alkohola

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Unatoč najavi iz Policijske uprave požeško-slavonske da će se pojačano nadzirati vozači u danima proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja” upozorenja nisu ozbiljno shvatili svi vozači koji su zatečeni da upravljaju vozilom sa visokom koncentracijom alkohola.

Tako je sinoć oko 21.20 sati u Lipiku zatečen 49-godišnjak, da upravlja osobnim automobilom kojemu je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,04 promila. Nekoliko sati kasnije oko 1 sat u Kutjevu je zaustavljen 39-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,82 promila koji je upravljao „VW Škodom“, požeških registarskih oznaka.

Noćas oko 3 sata u Viškovcima zatečen je 21-godišnjaka pod utjecajem alkohola koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozio neregistrirani „Peugeot“.

Sa subote na nedjelju rekorder sa koncentracijom alkohola u krvi od 2,11 promila zatečen je oko 3.30 sati u Pakracu i to 26-godišnji vozač „Renaulta Megan“, riječkih registarskih oznaka.

Svi zatečeni počinitelji, koji su ugrožavali javni promet jer su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, smješteni su u posebnu prostoriju policije do otrežnjenja protiv kojih slijede prekršajne prijave.

Policijski službenici nastavljaju sa pojačanim nadzorom vozača i tijekom današnjeg dana na lokacijama koje su se proteklih godina pokazale kao najugroženije, odnosno na kojima je evidentiran najveći broj prometnih prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Važno je za podsjetiti se da je tijekom prošlogodišnje akcije na vožnju pod utjecajem alkohola i droga od 8. do 11. studenoga ukupno kontroliran 271 vozač. Od toga broja kod njih 14 utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu i to kod jednog vozača bicikla i 13 vozača osobnih automobila. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u organizmu između 1,01 i 1,5 promila. Noćašnja akcija pokazuje da vozači koji su zatečeni da upravljaju vozilima imaju daleko veću koncentraciju alkohola u krvi uspoređujući to sa prošlogodišnjim istim razdobljem.

Za istaknuti je da vozači pod utjecajem alkohola stječu lažno samopouzdanje, te često čine teže prekršaje: prekoračuju dozvoljene brzine, prelaze na suprotnu stranu kolnika, nepropisno pretječu, oduzimaju prednost prolaska i sl., a sve to vodi do teških prometnih nesreća. Prema onim vozačima koji počine teže prekršaje  primjenjivati će se policijske ovlasti isključivanja iz prometa, ali i ovlasti iz Prekršajnog zakona koje podrazumijevaju smještanje u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

Kako bi se spriječile prometne nesreće, posebno one s najtežim posljedicama, upozoravamo vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, da brzinu prilagode vremenskim i drugim uvjetima, te dosljedno poštuju zakonske propise.

(Foto: Ilustracija)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: