Vozači “kopčaju” pojas, čuvaju glavu i kućni budžet – policijski službenici ih nagrađivali majicama /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Policijski službenici na području Policijske postaje Požega provodili su tijekom dana preventivno-represivnu akciju “Kopčaš?” usmjerenu nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i auto sjedalica u vozilima.

Na području Policijske uprave požeško-slavonske u sedam mjeseci ove godine procesuirano je 805 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 24 prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Novčana kazna za ovaj prekršaj za vozača ili ne zakopčanog suvozača je tisuću kuna.

Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-Uz alkohol, brzinu i mobitel, pojas je jedan od četiri „ubojice u prometu – naglasila je glasnogovornica Pu požeško-slavonske Nikolina Janković, dodajući kako brojke o zabilježenim prekršajima nisu nezanemarive jer iza svakog prekršaja krije se nedogovornost vozača prema sebi i drugima, pa čak i onima najmilijima.

-Na području Policijske postaje Požega u u prošloj godini evidentirali smo ukupno 851 prekršaj nekorištenja pojasa i sedam prekršaja nepropisnog prijevoza djece. U sedam mjeseci ove godine zabilježili smo ukupno 458 prekršaja nekorištenja pojasa te sedam prekršaja nepropisnog prijevoza djece. Na području cijele Policijske uprave požeško-slavonske u sedam mjeseci ove godine procesuirali smo ukupno 805 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 24 prekršaja nepropisnog prijevoza djece, dok smo u prošloj godini na području Policijske uprave procesuirali ukupno 1283 prekršaja nekorištenja pojasa i 35 prekršaja nepropisnog prijevoza djece – pojasnila je glasnogovornica.

Mario Matijević, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa u Policijskoj postaji Požega

“Ova aktivnost prvenstveno je preventivnog karaktera, a cilj nam je osnažiti svijest vozača i putnika o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa. Zakonom je propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 kuna za vozača koji ne koristi sigurnosni pojas, za putnika te isto tako za nepropisan prijevoz djece u automobilu. Kroz dosadašnju praksu bilježimo i prometne nesreće u kojima je ovakav prekršaj bio uzrokom ozljeda pa i najtežih posljedica. Stoga, – pametni znaju čemu služi pojas,” rekao je policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa u Policijskoj postaji Požega Mario Matijević.

Požeškim čuvarima sigurnosti na cestama u provedbi akcije pridružila se i snažna pomoć – na njihov poziv odazvao se proslavljeni požeški sportaš Antonio Furić koji je, kao ambasador akcije “pokazao mišiće” tom ubojici u prometu na cesti.

Antonio Furić, proslavljeni požeški sportaš

“Nebitno je vozite li manji ili neki snažni veliki auto, bitno je koristiti pojas i time pokazati osviještenost, ozbiljnost i dogovornost ne samo za sebe već i za druge, posebno za one koji vas vole. Ne možete utjecati na sve odluke u prometu, osim svoje, uvijek nas netko može ugroziti, ali pojas je tu da spasi koliko može – pojas nije svemoguć, ali tu je da vas čuva. Poziva posebice mlade vozače da njeguju tu dobru naviku kopčanja pojasa,” poručio je Antonio.

Odgovorni vozači i vozačice dobili su za uspomenu prigodnu promotivnu majicu. Marijan Živković kaže pojas koristi uvijek. “Za sigurnost je to potrebno, ne preispitujem treba li uvijek ili ne, kopčam se uvijek jer ako zatreba, bolje da je pojas u funkciji 2 rekao nam je Marijan.

Tijek provedbe akcije došla je popratiti i voditeljica Službe policije Policijske uprave požeško-slavonske Ivana radić sa suradnikom Zvonimirom Lukačevićem, voditeljem Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot