Volonteri Eko centra Latinovac iz desetak zemalja beru grožđe pod Krndijom /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Nastavljena je tradicija iz prethodnih godina uspješne suradnje Vinarije Sontachi iz Kutjeva i Eko centra Latinovac kroz koju volonteri tog centra sudjeluju u berbi grožđa na južnim obroncima Krndije.  Ove godine taj su posao radili na površini od 0,4 hektara iznad sela Hrnjevac gdje su nasadi sorte  graševina i to u ekološkoj proizvodnji.

-Bila je ovo izazovna godina i uspjeli smo sačuvati nasade od peronospore, a kvaliteta je neupitna tako da će biti vrhunskog vina – kazao nam je Krunoslav Sontachi, vlasnik Vinarije.

Kada smo stigli u navedeni vinograd na sve strane smo čuli različite jezike. Tako su međusobno komunicirali volonteri iz Francuske, Bugarske, Italije, Finske, Njemačke, Litve, Ukrajine i još nekoliko zemalja.

-Tijekom dvomjesečnog boravka u eko centru oni se uključuju u rad ove lokalne zajednice pomažući na uređenju imanja i poboljšanju infrastrukture, a kroz projekt kojega sada provodimo bili su na Diljskoj gljivarijadi i drugim priredbama – kazala nam je Danijela Beretin, voditeljica Eko centra Latinovac i dodala da ova skupina se petnaestak volontera ovdje ostaje do kraja listopada u okviru Programa europske snage solidarnosti.  Tako su imali radionice šivanja sa lokalnim stanovništvom, te zbrinjavali tekstilni otpad za što je potporu dao Fond za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije