“Volio bih večeras s vama moliti da političari pomognu nama u Slavoniji da ona ne ostane sve pustija”

Autor: V.M.

IMG_8286 (Custom)Devet dana krajem i ovog kolovoza Pleternica je bila u znaku Devetnice “Gospi od suza”, pobožnosti koju je prije punih 60 godina pokrenuo tadašnji župnik msgr. Ljudevit Petrak. Slavili su vjernici pleterničke župe i 10. obljetnicu proglašenja Svetišta Gospe od Suza.

Svakog dana Devetnice na brijegu kraj pleterničke župne crkve okupljale su se tisuće vjernike kojima je ovaj puta propovijedao fra Jozo Grbeš, Pleterničanin koji već 23 godine djeluje u Americi i Kanadi. Teme o kojima je, kako je sam kazao, želio razmišljati zajedno s okupljenim narodom bile su različite – govorio je o Kristu, o punini duha, o ispraznosti duše, o obitelji, uzorima…- Bit ću vam jako zahvalan ako ova devetnica u nama ponese u život barem nešto. U ovom milosnom događaju imamo prigodu poći naprijed, ne ostati isti. Katastrofa ljudskog putovanja je ostati isti, na istom mjestu, ostati začahuren u istu misao, u istu ovisnost, u istu stazu grijeha..zato vas molim, te terete sa sebe poskidajmo da možemo poći naprijed. Lijepo je biti slobodan, nevezan, nekupljen, nisi za prodaju i možeš slijediti Krista – kazao je fra Jozo okupljenim vjernicima osmog dana Devetnice.

IMG_8124 (Custom)Posljednjeg dana pobožnosti u Pleternicu su se slijevale kolone vjernika već od ranih jutarnjih sati kako bi se pomolili uz Gospinu sliku u crkvi, ispovijedili se i prisustvovali nekoj od tri mise koje su služene tijekom dana. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. – I što zapravo želite danas ovdje u Pleternici? Vjerujem da je svatko od vas došao na ovo hodočašće nutarnjom jasnoćom srca koje vjeruje Bogu i s Marijom želi učvrstiti tu svoju vjeru i vjernost Bogu. A onda želi moliti s Isusovom majkom da Isus Krist uđe u ta nama počesto ranjena srca, tjeskobna, počesto i izgubljena, pa da u nama i po našim srcima niti naše obitelji i ova Hrvatska ne budu izgubljeni nego Bogom zahvaćeni zagovorom Isusove majke. Kakvog li dragocjenog koraka kojeg danas činite ovdje u Pleternici – rekao je na početku mise požeški biskup.

U svojoj propovijedi biskup Škvorčević se posebno osvrnuo na probleme koji su danas prisutni u hrvatskom narodu. Puno ih je, kazao je biskup, a najčešće se govori o ekonomskoj krizi. – Sve je više među nama onih koji su siromašni , koji na svoj način gube ljudsko dostojanstvo Ali tuga je još veća kad se cijele obitelji osiromaše. Onda imate djecu i mlade kojima treba osigurati budućnost, a onda po njima i našu hrvatsku budućnost. Kad tamo, nama mladi odoše u inozemstvo, osobito mladi iz Slavonije. Toliko bih volio s vama večers moliti da nam političari i drugi koji vode brigu o nama pomognu u Slavoniji da nam ona ne ostane sve pustija, ponajprije gospodarski. Jer je pustoš velika ostala iza nedavnoga rata, nisu se još izbrisali tragovi ratnih nevolja ni materijalno ni u dušama a već se rađaju nove nevolje koje pritišću naše slavonsko srce. Trebalo bi imati dovoljno mudrosti u Hrvatskoj sa svih razina, a osobito onih na javnoj razini, učiniti sve da se našoj Slavoniji neki okvir gospodarski postavi, da ona ima neke prednosti, pa da onda netko ima volje i želje ovdje uložiti prije nego li drugdje u Hrvatskoj da ovaj istok koji je prepatio ne pati i dalje. Želimo moliti večeras za takvu mudrost svih onih koji mogu učiniti nešto u Hrvatskoj – rekao je biskup Škvorčević. On je također progovorio i o abortusu koji je u Hrvatskoj legalan, te o potrebi da se pomogne osobito obiteljima s brojnom djecom.

Zanimljivo je istaći kako su u procesiji lik Gospe ove godine nosila i trojica ljudi koji su ga kao mladići nosili i prije 60 godina:: Tomislav Grgić, Ivan Jurnečka i Matija Bošnjak (Mato Mihić je umro). Inače, vjernici iz mnogih župa na završnicu Devetnice došli su pješice a najbrojiniji među njima došli su iz pravca Požege. – Evo, okupila se Požega. Župa sv. Terezije Avilske u 500. obljetnici rođenja sv. Terezije zajedno s drugim gradskim župama u 14 sati, s blagoslovom iz Katedrale, krenuli smo prema župi Vidovci. Tamo smo sreli njihove hodočasnike i krenuli dalje prema Kuzmici. Sad smo tu svi zajedno, ima nas negdje oko 300 hodočasnika, koji su kroz hod od 14 ili 15 kilometara radosna srca došli Gospi od Suza s molitvom i pjesmom, zahvalom, preporukom.. – kazao je katedralni župnik Ivica Žuljević.

Koliko je točno vjernika došlo ovog ponedjeljka u Svetište Gospe od Suza na središnje misno slavlje nemoguće je točno utvrditi no, pretpostavlja se kako ih je bilo više od 30 000 ( podijeljeno je 12 500 hostija). Zna se, međutim, da su došli iz pedesetak župa sjevernog dijela Hrvatske.

/Foto by Marko Krstanović/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot