Vojska evakuira stanovništvo u Pleternici i Gradcu (foto galerija)

Autor: D.K.

DSC_0291 (Small)PLETERNICA – Najteža situacija sa poplavama je trenutno na području Pleternice i prigradskog naselja Gradac. Nije pošteđena niti jedna obiteljska kuća u donjem cijelu mjesta Gradac da ne govorimo o gospodarskim zgradama i oranicama. Mještani uz pomoć spašavaju imovinu i stoku koju prevoze na sigurnija područja. U pomoć su pristigli vatrogasci, vojska, Gorska služba spašavanja i sugrađani iz susjednih mjesta.

Željeznička pruga je također poplavljena tako da vlakovi ne mogu prometovati na relaciji Pleternica-Velika.

-Grozna je situacija, cijelu noć nismo spavali, spašavali smo pokućstvo i sve ono što nam je u prizemlju kuće. Stoku smo kod kumova na vrijeme spasili i odvezli kod kumova kod kojih nije poplava – sva u strahu nam je naglasila gospođa Marica.

Gradonačelnica Antonija Jozić prisutna je na svakom mogućem mjestu i pomaže koliko može, koordinira akcijom spašavanja te u suradnji sa predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatskih željeznica i Hrvatske vojske razmatra što se još može poduzeti. Bila je primorana donijeti odluku o evakuaciji stanovništva koje je u ugroženim područjima.

-Sve je krenulo po zlu otprilike petnaestak minuta prije dva sata kada je Orljava probila ovaj dio i kod pruge se počela razlijevati prema Gracu i prema ulici K.Zvonimira u Pleternici. Bez obzira što smo mi poduzeli sve preventivne mjere i iskopali kanal koji nas je branio od poplave prije četiri godine na ovom području to je bio toliki veliki vodni val da se nikako nije moglo spasiti ništa. Najdramatičnije je stanje trenutno na području ulice Pašnjak, gdje se zapravo Orljava spojila sa Vrbovom i spojila se potokom Strug. Vodostaj je izuzetno visok, na razini je izvan stogodišnjih voda – rekla je gradonačelnica Jozić.

Da slike govore više od riječi u tome ide prilog foto galerija koja prikazuje veoma dramatično stanje.

Više iz kategorije