Vojni biskup msgr. Jure Bogdan na proslavi sv. Ivana Krstitelja u požeškoj Vojarni (FOTO GALERIJA)

Autor: DK

POŽEGA – Danas je u Vojarni 123. brigade, o blagdanu sv. Ivana Krstitelja, zaštitinika požeške Vojne kapelanije proslavljena njena 18. obljetnica osnutka.

Vojnu kapelaniju u Požegi je ustanovio tadašnji vojni biskup msgr. Juraj Jezerinac 1998. godine u kojoj je pastoralnu službu obavljao tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana u Požegi p. Marijan Opitz nakon kojeg su bili vojni kapelani, dijecezanski svećenici, vlč. Pavao Mokri, vlč. Mladen Štivin i sada vlč. Željko Volarić.

Svečano euharistijsko slavlje u suslavlju deset svećenika predvodio je novi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je mogao doći i proslaviti punoljetnost požeške Vojne kapelanije koja ima posebnu svoju ulogu u duhovnom životu svih vojnika, časnika, dočasnika i drugih djelatnika vojarne.

-Prvi puta sam ovdje u Požegi otkako sam u službi biskupa već četiri mjeseca. Susrećem se sa vojnicima i svim drugim osobljem koje radi u vojarnama. Želja mi je i ovdje u Požegi vidjeti kako se živi i radi te u susretu sa vojnicima, časnicima i dočasnicima s njima porazgovarati. Ovo je prvi susret s Požegom u ovom smislu, a povod je slavlje svete Mise o blagdanu sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika ove Vojne kapelanije. Osjećam se da sam mladi biskup koji uči. Obilazim, gledam i promatram kako bi vidio stvarnost koju imamo. velika je stvar da u hrvatskoj imamo Vojni ordinarijat i svećenike koji rade i borave sa vojnicima i oni koji rade po Policijskim postajama, sa našim policajcima. Ono što je nekada bilo ne zamislivo to je danas naša stvarnost. Biskup koji je bio prije mene napravi je jako puno. Pokušavam vidjeti što se do sada učinilo a gledam i stvarnost i mogućnosti te kako ići dalje i što činiti – rekao je biskup Bogdan dodajući da je u svakom slučaju nedostatan broj svećenika koji djeluju u Vojnim kapelanijama te da je predviđeno da budu 22 kaplenije u vojsci i isti broj i u policiji što do sada nije još uvijek tako.

Na početku misnog slavlja biskupa Bogdana pozdravio je zapovjednik požeške Vojarne Mato Tomašević koji je biskupu zaželio dobrodošlicu naglasivši kako je zahvaljujući angažiranju vojnih kapelana i djelatnika vojarne izgrađena Kapelica posvećena sv. Ivanu Krstitelju kojeg se danas na poseban način slavi.

-Ponosni smo na ovaj naš skromni Božji dom kojeg uvijek rado pokazujemo gostima jer je izgrađen srcem i rukama djelatnika ove vojarne. Sretni smo što se možemo pohvaliti dobrom suradnjom sa Vojnim ordinarijatom. zahvaljujem se i vama oče biskupe što ste ovdje s nama da proslavite našu punoljetnost – rekao je pukovnik Mato Tomašević.

Na proslavi svetkovine sv. Ivana krstitelja u požeškoj Vojarni među brojnim časnicima, dočasnicima, vojnicima i drugim djelatnim osobama bio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te pomoćnik načelnika požeške policije Slavko Čuljak i zapovjednik interventne Ante Bajić.

Pjesmom i sviranjem misno slavlje su uveličeli Šokci za 5 iz Slavonskog Broda u kojem su sastavu četiri brata i jedna sestra iz obitelji Peić koji više godina dolaze na ovu svetkovinu.

Današnju kapelicu sv. Ivana Krstitelja u krugu Vojarne 123. brigade 2002. godine sagradili su dobrovoljnim radom djelatne i civilne osobe koje su obavljale službu u vojarni uz donacije više gospodarstvenika koji su se spremno odazvali pozivu kako bi sakralni objekt krasio krug vojarne.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: