Vodstvo i pjevači zbora „Vijenac“ žale se na uvjete rada i troškove, a traže još članova

Autor: Jelenko Topić

Kada je krajem veljače ove godine održana godišnja skupština Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vijenac“ iz Požege, koje ima tradiciju dulju od 130  godina, upozoreno je na probleme u radu prvenstveno zbog loših uvjeta za probe, nedostatak sredstava i osipanje pjevača unutar njihovog mješovitog pjevačkog zbora.

Otada je prošlo više od pola godine, a ništa se nažalost nije promijenilo.

-Uvjeti su katastrofalni jer je iznad prostorije u kojoj imamo  probe ravni krov koji prokišnjava tako da sa zidova već otpada žbuka, grad kao vlasnik prostora redovno šalje račune za režije u toj prostoriji, sada smo dobili račun za kolovoz od 160 kuna iako je bila ljetna stanka, no mi nemamo osnovnih sredstava za rad – kazala nam je Pleterničanka Anka Dorbić, predsjednica „Vijenca“ i upitala zbog čega dio tih troškova ne snose tamburaši koji za svoje probe koriste isti prostor!

-U drugim sredinama grad plaća sve troškove ovakvim društvima uključujući naknadu voditelju i troškove puta  na gostovanja – ustvrdio je član društva umirovljeni sudac Miroslav Vukelić. Stoga očekuju od grada da riješi barem dio problema i olakša im rad što izravno utječe i na uključivanje novih članova za kojima. Uskoro bi trebali gostovati u Slavonskom Brodu, no zbog besparice i sadašnjeg stanja to je upitno.

Na probi je bilo okupljenih petnaestak „Vjencaša“, a očekuju da im se uskoro priključi još pjevača.

-Potrebno je da u zboru imamo  20 do 30 pjevača od čega deset muških glasova – kazala nam je zborovođa tj. dirigentica Marija Tonković i pozvala sve ljubitelje zborskog pjevanja da se uključe u njihov rad što mogu učiniti dolaskom na jednu od proba koje se održavaju u ulici Stjepana Radića 3 svakog utorka i četvrtka od 19 sati.

Više iz kategorije