Vodstvo braniteljskih udruga kod požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića: “Vi ste nositelji plemenite želje hrvatskog naroda da bude slobodan u svojoj samostalnoj državi”

Autor: D.K.

Požeški biskup Antun Škvorčević  primio je u Biskupskom domu pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića s osamdesetak voditelja braniteljskih udruga i specijalne policije proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnika udruga roditelja poginulih i nestalih branitelja. Na susretu su sudjelovali branitelji s područja šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija: Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske.

Program je započeo u Dvorani bl. Alojzija Stepinca s prigodnom riječju pomoćnika ministra Križića, koji je predstavio nazočne branitelje i prenio biskupu pozdrave ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Biskup Antun je potom uputio braniteljima izraze dobrodošlice, rekavši među ostalim da su oni nositelji plemenite želje hrvatskog naroda da bude slobodan u svojoj samostalnoj hrvatskoj državi za čije ostvarenje su bili spremni izložiti svoje živote te im je na tome zahvalio i čestitao. S osobitim poštovanjem pozdravio je roditelje poginulih hrvatskih branitelja, kazavši da Crkva s molitvenom ljubavlju i poštovanjem pamti žrtvu njihovih sinova. Spomenuo je braniteljima kako često razgovaraju o onome što su u obrambenom domovinskom ratu učinili i što im se dogodilo, da nerijetko i danas osjećaju težinu zla koje su podnijeli te su u napasti samosažaljevanja ili u opasnosti biti zahvaćeni drugim mračnim osjećajima. Biskup im je kazao kako trebaju s osobitom pozornošću biti svjesni onoga što je u njima izveo Isus Krist u svetom krštenju, kad ih je opečatio snagom svoga pobjedničkog Duha te oni nisu prepušteni svojim nemoćima jer je u njegovoj ljubavi njihova sudbina. Pozvao ih je da si uvijek posvješćuju to Isusovo djelo u njima, osobito kad im napast zla želi potamniti srce. Kazao je da je molitva najbolji način na koji će ta Božja istina o njima biti živa i po kojoj će ljudske nevolje i životne terete lakše nositi u zajedništvu s Bogom. Podsjetio je da je Požeška biskupija od početka svog postojanja na takav način pristupala hrvatskim braniteljima i roditeljima poginulih hrvatskih branitelja, osobito tijekom korizme na duhovnim programima koje je vodio prof. Tomislav Ivančić.

Potom je uslijedilo pojedinačno predstavljanje svakog pojedinog branitelja i predstavnika roditeljskih udruga, koji su se prisjetili ratnih dana, osvrnuli se na sadašnje stanje, očitovali brige, strahove i druge nedaće koje ih prate nakon Domovinskog rata. Osobito su bila dojmljiva svjedočanstva nekolicine branitelja HVO-a iz Bosanske Posavine, koji su zbog svoga sudjelovanja u obrambenom ratu nepravedno progonjeni ili njihova uloga nije vrednovana na ispravan način. Svi nazočni su obećali sudjelovati na desetom hodočašću hrvatskih branitelja u Voćin idućega 13. prosinca, izrazili zahvalnost za duhovnu i drugu skrb koju Požeška biskupija na čelu s biskupom Antunom iskazuje hrvatskim braniteljima, udovicama, roditeljima i svima drugim dionicima teškog ratnog iskustva. Biskup ih je pozvao da podržavaju u srcu trajnu otvorenost Duhu Svetom kako bi imali duhovne snage spriječiti da proživljena negativna iskustva mrače njihova srca i pogled, a mržnja razara ljepotu života. Zahvalio je pomoćniku ministra obrane Križiću za povezivanje hrvatskih branitelja, osobito za njegov doprinos u organiziranju hodočašća hrvatskih branitelja u Voćin. Nakon male okrjepe i ugodnog druženja, svi nazočni su se uputili u starodrevnu požešku crkvu sv. Lovre u kojoj je biskup Antun predvodio molitvu za poginule i  preminule hrvatske branitelje kao i za sve one koji trpe zbog posljedica Domovinskog rata, te je izrazio radost zbog skorog ponovnog susreta na hodočašću u Voćinu.

Tekst i foto: Požeška biskupija

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot