Vlastitim radom i traktorima nasipaju put kroz vinograde na Velikom kamenu (FOTO)

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Zbog lošeg stanja jednog od najstarijih vinogradarskih putova na predjelu  Veliki kamen iznad sela Seoci na padinama Požeške gore skupina požeških vinogradara se organizirala, te su samoinicijativno i na vlastiti trošak dobrovoljno radili na nasipanju i uređenju tih putova. Požalili su nam se da je u nekoliko navrata  ovaj put djelomično nasipan, no veći dio tako ostaje nedovoljno prohodan, pogotovo za vrijeme kišnih dana.

-Imali smo više akcija, eto danas smo se okupili nas desetak sa dva traktora, pa ručno lopatama utovaramo ranije dovezeni kamen na traktore, zatim to razvozimo po dijelovima puta i onda rasipamo po trasi tog puta- kaže nam  Ivan Rajič, jedan od inicijatora akcije zajedno sa Slavkom Bošnjakom, Mladenom Ravlićem, Željkom Šljivečkom, Đurom Matićem, Miro Morvajem i drugima. Oni rade na način kako se to radilo prije više od 30 godina dakle sve ručno snagom svojih mišića! Većina od njih su dragovoljci, no ne libe se raditi na uređenju požeškog vinogorja.

-Bilo bi lijepo da nam se pomogne jer je riječ o duljini od nekoliko stotina metara ovog zapuštenog vinogradarskog puta tako da to nije veliki trošak, no nadležni se oglušuju jer smo u više navrata upozoravali na propali kolnik ovoga puta – kažu vrijedni vinogradari i pozivaju nadležne da temeljito saniraju put tako da bi kolnik bio nekoliko godina čvrst i prohodan tijekom svake vinogradarske sezone.

Nakon gotovo cjelodnevnog težakog rada, nasipanja i ravnanja ceste vinogradari su si dali oduška te se o svom trošku i počastili u prelijepoj oazi gazdinskog imanja Mladena Ravlića koji se potrudio i pripremio vrhunski roštilj koji je uz kapljicu vina odmorio umorne duše koje su napravile veliki i zahtjevan posao.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije