Vlasništvo najviše promijenile vikendice, poslovni prostori i gospodarske zgrade

Autor: Jelenko Topić

Tijekom protekle godine na području Požeško-slavonske županije zaključeno ukupno 1550 ugovora o kupoprodaji nekretnina.

Najveći porast prometa nekretninama zabilježen je kod kupoprodaje nekretnina za povremeni boravak što  je bio slučaj u pet navrata, a taj rezultat je uzrokovan činjenicom da u prethodnoj tj. 2019. godini nije bila ostvarena niti jedna kupoprodaja ove vrste. Identične uvjete rasta, samo u ovom slučaju pri ostvarenoj samo jednoj kupoprodaji, su imali poslovni prostori i skladišta dok su ostale nekretnine  to ostvarile sa tri kupoprodaje. Kupoprodaja gospodarskih zgrada zabilježila je značajan rast prometa nekretnina i to četiri puta više ostvarenih kupoprodaja nego u prethodnoj godini. Umjeren porast prometa nekretninama zabilježen je kod kupoprodaje stambenih zgrada, stanova i različitih nekretnina, dok je kod kupoprodaje građevinskih zemljišta ostvaren blagi porast. Kod prometa poljoprivrednih zemljišta je zabilježen blagi pad broja ukupno ostvarenih kupoprodaja, dok je kod kupoprodaje šumskih zemljišta ostvaren značajan pad u odnosu na prethodnu godinu.

U 2020. godini usporedno sa prethodnom godinom značajan porast bilježe prosječne cijene poslovnih zgrada i to od 177 posto, a građevinskog zemljišta su ostvarila umjeren rast od gotovo 50 posto. Kada govorimo o poljoprivrednom zemljištu, vidljivo je da je cijena jednog hektara poljoprivrednog zemljišta imala blagi porast za 15,5 posto, te je kod kupoprodajne cijene šumskog zemljišta zabilježen sličan porast od blizu 13 posto. Prosječne cijene stanova su približne kupoprodajnim cijenama onih u 2019. godini te imaju  porast od svega pet posto. Stambeni objekti bilježe blagi porast prosječne cijene od 11 posto, a u prošloj  godini prosječne cijene garaža su zabilježile umjeren pad od 31 posto kao i različite nekretnine sa blagim padom od 9 postotaka.

Cijene najma stanova su u blagom padu za 13 posto, kao i zakup poljoprivrednog zemljišta sa blagim padom od 12 postotaka, a cijene zakupa poslovnog prostora su u umjerenom rastu za 63,7 posto.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88