“Vlak još nije prošao, a ni baba nije pojela sve kolače”

Autor: DK

Zdravko RonkoPOŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik požeško-slavonskog SDP-a Zdravko Ronko izražava sumnju u zakonitost kupovine zemljišta u Požegi, u Industrijskoj ulici, koje je kupila tvrtka Tofrado, tada u vlasništvu aktualnog saborskog zastupnika Franje Lucića.

-Za svoj „Tofrado“d.o.o. kupi 2000. godine od  grada Požege u Industrijskoj zoni dvije parcele površine 6.259 m2 koje nemaju ni direktnog pristupa jedinoj  asfaltiranoj prometnici – istakao je Ronko nadalje rekavši kako je Franjo Lucić uzeo i preko 3 tisuće m2  javnog dobra,  putem kojih izlazi na asfaltiranu prometnicu, što je sve na divlje ogradio kao jednu cjelinu te kako mu je dobro znana ekipa gradske uprave tog vremena nekakvim „lijevim“ rješenjem odredila komunalni doprinos nakon čega posao počinje cvjetati.

Na tadašnji obračun komunalnog doprinosa, kako je naveo Ronko, Franjo Lucić je uložio žalbu što su mu sugerirali upravo oni koji su mu i izdali to rješenje i koji su to tako dobro odradili da je Visoki upravni sud RH 2013. godine to rješenje oglasio ništavnim, pa temeljem toga rješenja grad Požega ima vratiti tvrtki Tofrado d.o.o. preko milijun kuna glavnice i gotovo 905. tisuća kuna kamata.

-U međuvremenu je Tofrado d.o.o. otišao u stečaj, a  za  stečajnog upravitelja  Jozu Perića i dužnika Franju Lucića,  koji je “zavaljao” Hrvatske šume za 6,9 milijuna, Poreznu upravu za 7,9 milijuna, banke za svojih 50-tak milijuna kuna a koji milijun i bivše zaposlenike, taj stečaj posta pravi eldorado – dodaje Ronko i naglašava kako je svima znani Jozo kao stečajni upravitelj po funkciji u zaštiti vjerovnika – ili bi trebao biti, no upravo je dužnik Tofrado u stečaju postao nepresušno vrelo nadahnuća, inspiracija i  kreativnosti do neslućenih visina.

Ronko naglašava kako je u međuvremenu došlo do dogovora u proljeće 2014. godine između ljutitih protivnika između Lucića i Neferovića koji su se dogovorili na način da se kamate zamijene parcelama a da će isplata glavnice ići na rate.

-Kako bi zadovoljili formu angažiraše i procjenitelja, smuvaše vijećnike Gradskog vijeća Požege za Odluku o prodaji i raspisaše onako “ko bajagi” natječaj a da bi i svima znani Jozo kao stečajni upravitelj mogao pristupiti natječaju trebao se i on dokopati suglasnosti za kupnju od Odbora vjerovnika, pa on tu suglasnost i ishodi  „dezinformacijom i obmanom“  članova Odbora vjerovnika – naglašava Ronko te pojašnjava o namjeri kupljenog zemljišta od preko 6.259 m2 i 15-tak godina uzurpiranog zemljišta od 3270 m2 koje se trebalo objediniti novcem vjerovnika, koju je nekretninu sada vrijednu nekoliko milijuna kuna trebalo staviti kroz stečajnu masu na prodaju po sistemu prva licitacija, druga, treća . . deseta i za šaku škuda ta nekretnina ponovno pada u naručje Lucićeve, ovaj puta treće tvrtke – Tofrado-trgovina d.o.o. koja nije u stečaju ali koja na tima parcelama ima uknjižbe od Ugovora o desetogodišnjem zakupu pa do višemilijunskih terećenja tvrtki i banaka tako da je valjda jasno kako se na licitaciji nitko osim Tofrado-trgovina d.o.o.  neće ni približiti.

Prema riječima Zdravka Ronka neki su članovi Odbora shvatili  što se to sve krije iza te rabote i čemu bi oni trebali poslužiti pa su krenuli za povlačenjem suglasnosti i obustavom te kupovine.

– Jozo ne bi bio Jozo kad bi im dao priliku da ga tako jeftino zaustave. Odbor vjerovnika više nije htio sazivati, ni njihove molbe stečajnom sucu nisu pomogle i eto, sklopi znani nam Jozo s Neferovićem taj „mafijaški“ ugovor o prodaji tih parcela po naručenoj procijenjenoj i početnoj vrijednosti. Kad sve bijaše zgotovljeno članovi Odbora vjerovnika, ma koliko god bili u uvjerenju kako je vlak prošao i kako je baba pojela kolače, ipak odaslaše na sve strane jedno pismeno kojim „ne priznaju“ nikakvu kupovinu, nikakve nagodbe i nikakve sporazume – zaključuje Ronko koji je na kraju naglasio kako “vlak  još nije prošao, a ni baba nije pojela sve kolače”.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: