Vlada RH je oslabila i pokrala proračune lokalnih i regionalnih samouprava!?

Autor: D.K.

POŽEGA – Pred vijećnicima na 13. sjednici Županijske skupštine bilo je na odlučivanju i prihvaćanju 17 točaka dnevnog reda. Gotovo da su sve točke dnevnog reda jednoglasno prihvaćene ili uz po jedan suzdržan glas.

Županijski vijećnik i aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, nastavno na Izvješće o izvršenju proračuna i prijedlog rebalansa proačuna obrušio se na aktualnu vlast na državnoj razni koju je optužio da je oslabila i pokrala proračune lokalnih i regionalnih samouprava.

Franjo Lucić, vijećnik u Županijskoj skupštini

-Ovo što je ova Vlada učinila, istovremeno sebe prikazujući kako smanjuju svoj proračun i govore da su uštedjeli, pitam ih gdje su uštedjeli. Na leđima ove županije ste uštedjeli jer ste ukrali tri milijuna kuna što je istovremeno napravljeno i u gradu Pleternici ali i gradu Požegi gdje je ukradeno šest a vjerojatno i sedam milijuna kuna. Nalazimo se u županiji koja itekako ima problema sa gospodarskim razvojem i koja ima veliko nasljeđe velikih obveza pitamo se kako i na koji način voditi ovu županiju – rekao je Franjo Lucić koji se javno zahvalio županu Alojzu Tomaševiću i njegovim suradnicima na vođenju županije u ovakvoj situaciji.

Lucić je nastavio sa navodima kako su sve jednice lokalne samouprave ogorčene na poteze “Kukuriku koalicije” i SDP-ove Vlade pogotovo što se hvale smanjenjem deficita kojeg smanjuju na leđima lokalnih i regionalnih samouprava.

-Ne treba govoriti kako su rasteretili svoj proračun a na račun osobnih dohodaka građanima. Mi se slažemo da građanima treba povećati osnovicu osobnog dohotka ali ne preko leđa lokalnih i regionalnih samouprava već na račun Vlade RH. Postavlja se pitanje i kako će jedinice lokalne samouprave izvršit povrat poreza na dohodak ali i istovremeno izvršiti svoje obveze koje nadilaze mogućnosti u gradovima i općinama. Ova Vlada RH vodi na štetu razvoja kako županija tako i gradova i općina. Ova Vlada je najgora u povijesti RH. Nikada nismo imali ovakvu Vladu koja ide na štetu građana. Postavljam pitanje u kojim su to službama u resornim ministarstvima smanjeni osobni dohodci i što su učinili na svojim pozicijama, a istovremeno vrše pritisak na sve načine na jedinice lokalnih i regionalnih samouprava. Trebamo se zapitati što nam je u buduće činiti a siguran sam samo u jedno da na slijedećim izborima ovoj Vladi ne trebamo dati povjerenje jer je upropastila i građane ali i županije, jedinice lokalne samouprave i gospodarstvo – dodao je Lucić.

Lucić se također osvrnuo u raspravi koje je bilo vezano za izvršenje financijskog plana Županijske uprave za ceste nikad za što je rekao da ta ustanova nikada nije trebala ići u stečaj za što je optužio Zdravka Ronka, tadašnjeg župana, za kojeg je rekao da je natjerao tadašnjeg ravnatelja da pokrene stečaj za ŽUC.

-Žao mi je svih vas kolegica i kolega iz SDP-a jer imate čovjeka koji radi zlo i stopira projekte. Da Ronko radi zločine i sve protiv ove županije potvrđuju i visoki visoki dužnosnici u ministarstvima – istakao je Lucić.

Na sjednici se raspravljalo o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2014. godinu, donesene su I Izmjene i dopune Proračuna Požeško-slavonske županije za 2015. godinu i projekcija za 2016. i 2017. godinu, prihvaćen je Godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za 2014. godinu, vijećnici su dali suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije a prihvaćen je i prijedlog Odluke o određivanju Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije koji će se u buduće slaviti 17.rujna, na dan kada je “oslobođena” tadašnja Kasarna u Požegi, 1991. godine.

Vijećnici su razmotrili i stanje zaštite i spašavanja na području Požeško-slavonske županije za 2013. godine te su prihvatili smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Požeško-slavonske  županije u 2015. godini, a prihvaćena je i Odluka o poduzimanju posebnih mjera zaštite od požara u šumama i šumskom zemljištu šumoposjednika. Prihvaćeno je i osnivanje trgovačkog društva „Slavonska mreža“ d.o.o. s ciljem poboljšanja i razvoja širokopojasnog interneta. Vijećnici su donijeli Odluku o darivanju poslovnog prostora za potrebe primarne zdravstvene zaštite, Domu zdravlja Požeško-slavonske županije a prihvaćeno je i mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe.

Dana je i suglasnost na Odluku Školskog odbora Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol o darovanju nekretnina Općini Kaptol a prihvaćeno je i Izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području Požeško-slavonske županije za 2014. godinu te Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na području Požeško-slavonske županije od 2012. do 2015. godine – izvješće za 2014. godinu. Na sjednici je donesena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova na kojoj su i imenovani članovi Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika Požeško-slavonske županije. Prihvaćena su i dva Rješenja o razrješenju i  imenovanju vezana za članove Službeničkog suda za područje Požeško-slavonske Županije te predsjednika Odbora za financije i  proračun.

Više iz kategorije