“Vlada RH financijski pomaže gradovima i općinama u Požeško-slavonskoj županiji”

POŽEGA – Na jučerašnjoj konferenciji za novinare požeški SDP-ovci napravili su osvrt na financiranje projekata na području Požeško-slavonske županije odnosno u gradovima i općinama čime su željeli široj javnosti ukazati na činjenice koje će značajno promijeniti sliku koju lokalni HDZ uporno pokušava „prodati“ građanima.

Ivan Vlahović, član Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Požega

-Svjedoci smo kako se u posljednje vrijeme na lokalnoj razini prezentiraju projekti koji će potaknuti razvoj naše županije i njenih jedinica lokalne samouprave.  Prezentiran uglavnom od strane lokalnih HDZ-ovih „ekonomskih tigrova“ predvođenih županom Tomaševićem, pritom,  koristeći dobro poznatu retoriku o njihovom naporu u ostvarivanju ciljeva i nerazumijevanju Vlade RH i resornih ministarstava, pokušavaju stvoriti privid o njihovom manjku  brige za nas građane. U medijima se mogu čuti česti upiti „ Da li je Požeško-slavonska županija u Hrvatskoj? “  Nažalost, nakon posljednjih zbivanja teško se ne složiti s županovom konstatacijom – ističe Ivan Vlahović, član Gradskog odbora Gradske organizacije SDP Požega te dodaje kako se prilikom nedavnog svečanog otvorenja dječjeg vrtića u Velikoj, moglo putem medija svjedočiti kako se zapravo radilo o stranačkom skupu HDZ-a na čijem je čelu bio Franjo Lucić izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Stječe se dojam kao da je upravo HDZ financirao dječji vrtić i to sa svojim dobro poznatim torbama.

Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo je projekt dječjeg vrtića u Velikoj u iznosu od 1,75 milijuna kuna što je 50% ukupnog iznosa investicije naglasili su na konferenciji SDP-a.

-Očito je i da župan ne čita vlastite službene stranice na kojima stoji isti podatak, kao i podatci o sufinanciranju kredita za obrt i malo poduzetništvo gdje jasno piše kako 50% subvencije kredita snosi upravo Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske – naglasio je Vlahović.

Marija Užar, članica Predsjedništva ŽO SDP-a i vijećnica SDP u Gradskom vijeću Grada Požege

-Vrtić u Velikoj, sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja, Gradska knjižnica i čitaonica u Pleternici sufinancirana od strane Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša, Gradska knjižnica i čitaonica u Požegi, sufinancirana od strane Ministarstva kulture sa 2,4 milijuna kuna, Sportsko rekreacijski centar u Požegi,  na sportske sadržaje Ministarstvo regionalnog razvoja uložilo je 1,5 milijuna kuna, Požeška kuća, od ukupne vrijednosti investicije od 1,9 milijuna kuna Ministarstvo turizma će u prvoj etapi sudjelovati sa 500 tisuća kuna.Ministarstvo socijalne politike i mladih investira u Dom Ljeskovica, u sanitarne čvorove, podne površine, opremu i namještaje za sobe korisnika – rekla je Marija Užar i naglasila kako sve investicije koje je navela ali i investicije koje nije spomenula, od kojih neke Vlada i ministarstva RH sufinanciraju iznosima i do 80%, primjer su kako se centralizirana sredstva dodjeljuju bez obzira tko je na vlasti u gradovima ili županiji. Za razliku od prijašnjih vremena i vladavine HDZ-a, kada su pojedini projekti bili blokirani samo zato jer je SDP bio na vlasti u Požegi.

Marija Užar se zapitala i kako objasniti činjenicu da ministar Ivan Vrdoljak izjavljuje da nitko iz Požeško slavonske županije, župan, gradonačelnici, načelnici, zamjenici, nije nikada posjetilo Ministarstvo gospodarstva niti njega osobno pokušao kontaktirati sa bilo kakvim poslovnim prijedlogom za ulaganja u županiju.

– Gospodin Karamarko i HDZ nameću tezu, kako je HDZ jednako država. Kako se domoljublje iskazuje rukom na srcu i članskom iskaznicom HDZ-a. Stoga i ne čudi da se HDZ-ovi političari, slijedeći  šefovu taktiku stvaranja podjela, mi i oni, pitaju u kojoj se to državi nalazi naša županija. Ista ta županija koju HDZ vodi dvadesetak godina.

Svima nama koji nemamo člansku iskaznicu HDZ-a nameće se drugo pitanje. Kako je moguće županiju voditi 20 godina i za sve optuživati nekog drugog? Kako je moguće dovesti  Županiju na dno razvijenosti županija u Hrvatskoj, unatoč  tome što je u tom periodu dobrim dijelom Vladu RH vodio HDZ? I na kraju, misliti da iseljavanje stanovništva iz naše županije nije posljedica HDZ-ovog (ne)rada? – rekao je Dražen Dumančić, član Gradske organizacije SDP Požega te naglasio kako se u slijedećem razdoblju pred našom županijom nalaze veliki izazovi. Sada kada se pokazuju rezultati rada  Vlade, npr. fiskalizacije, porast potrošnje na malo za nekih 1,9%, smanjenje godišnjeg manjka državnog proračuna za gotovo 4%, povećanje izvoza u 2014 za preko 8 posto, povećanje industrijske proizvodnje u  u 2014, povećanje plaća za 3,4 %, smanjenje nezaposlenosti 13%, mogućnost kreditiranja srednjeg i malog poduzetništva za preko 4 milijarde kuna itd.

Na kraju konferencije SDP-ovci su se pitali treba li prihvatiti pruženu ruku Vlade i resornih ministarstava i raditi za dobrobit svih žitelja Županije, bez obzira na njihova uvjerenja ili stranačku pripadnost. Ili i dalje politizirati i tražiti krivce isključivo u drugima. Sredstva EU fondova čekaju, sredstva iz resornih ministarstava čekaju. Također su pozvali župana i druge lokalne dužnosnike da na polovici svog mandata shvate ozbiljnost situacije i da za dobrobit svih stanovnika županije prihvate pruženu tu ruku Vlade RH i ministarstava i da svoje domoljublje osim rukom na srcu iskažu i poštivanjem legalno izabranih institucija RH.

0 Comment

Send a Comment