Vježba slavonskih planinarskih vodiča: „Sigurnost nam je na prvom mjestu, a ako se ozljede ipak dogode, važno je znati dobro odreagirati“

Autor: D.K.

VELIKA – U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Slavonija u Planinarskom domu Lapjak u Velikoj je održana redovita godišnja vježba za planinarske vodiče i vodiče pripravnike. Tehnike pružanja prve pomoći te izradu gelendera uvježbavalo je 39 vodiča i vodiča pripravnika iz 13 slavonskih planinarskih društava.

– Redovito održavamo ovakve vježbe kako bi se vodiči prisjetili već usvojenih znanja te praktično vježbali kako pomoći ozlijeđenom planinaru ABC – brzim pregledom. Do sada su vježbe održavane dvaput godišnje, a od iduće će godine to biti tri puta godišnje – doznajemo od Marija Perića, tajnika Stanice planinarskih vodiča Slavonija. Dr. Dario Švajda na stvarnim je životnim primjerima dočarao situacije u kakvima se planinari mogu naći te pojasnio što i kako poduzeti da bi se na najbolji način, koristeći već uobičajenu, ali i najnoviju opremu, ozlijeđenom pružila prva pomoć do dolaska HGSS-a i liječničkog tima. U drugom dijelu vježbe Perić je prikazao izradu gelendera koje je nužno postaviti tijekom planinarenja na mjestima gdje je potrebno dodatno osigurati stazu.

– Sigurnost planinara nam je na prvom mjestu. Zbog toga redovito iznalazimo još bolja i sigurnija rješenja. Danas smo prikazali postavljanje gelendera na šest točaka koristeći vodičko uže, zamku, gurtnu i tri karabinera. Uz ove teme na vježbama radimo čvorologiju, itekako važnu orijentaciju i vođenje grupe – dodao je Perić.

I dok je nekima planinarenje samo „šetnja“, a nekima uistinu i jest, opreza nikad dovoljno. Svaki je izlet organizirane grupe u prirodu potrebno dobro organizirati, pobrinuti se da svi sretno stignu na cilj i vrate se svojim domovima. A ako se padovi i ozljede unatoč tome ipak dogode, važno je znati dobro odreagirati. Zato su tu planinarski vodiči, a za njihovu osposobljenost i znanje – vodiči instruktori. 

Stanica planinarskih vodiča Slavonija obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju. Vježbu u Velikoj održali su vodiči instruktori Mario Perić, Tanja Tomičić i Josip Diklić te instruktor medicine HGSS-a dr. Dario Švajda i mag.med.techn. Dalibor Ivanešić.

(Foto: HPD Gojzerica, Požega)

Vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: