Vizitacija podruma požeških vinogradara: Prva obavljena kod Branka Smolića /FOTO/

Autor: D.K.

Dužnost je izabranog vinskog kuma da prati proizvodnju i čuvanje vina kod svojih kolega. Ovogodišnji vinski kum, ujedno i uzoriti martinjski kardinal Vlado Bauer krenuo je u obilazak podruma – vizitaciju kod vinara koji su članovi Udruge „Stjepan Koydl“. Prvu vizitaciju je obavio kod vinogradara i vinara Branka Smolića. U toj prigodi se pozivaju i drugi vinogradari i vinari kako bi svjedočili kvalitetno obavljenoj vizitaciji što je domaćin Branko i učinio, a na njegov poziv su se njegove kolege i odazvale.

U vinogradarskoj klijeti na Sokolovcu iznad Požege vinski kum Vlado Bauer je imenovanom notaru Željku Pejakoviću, nakon kušanja, naredio da upiše i utvrđena činjenica ostane „Mlado vino više nije mutno“. To je utvrđeno nakod dobro odrađenih kušanja i to prije prvog pretoka tako da to vino svojom kvalitetom obećava da će biti vrhunsko.

Nakon kušanja i obavljene vizitacije, u kojoj su popijena četiri bokala vina, iz svake bačve po jedan, za tu prigodu domaćin je pripremio obilnu hladnu platu s domaćom krvavicom, kobasicom i slaninom, garniranim sirom i maslinama. Domaćinova prijateljica Goga Bajić poslala je masne lepinje.

U nastavku razgovora uz vinskog kuma i drugi su utvrdili da je graševina vrlo skladna, bogatog okusa s ugodnom kiselinom i s vremenom stabilizacije biti će vrhunsko vino. Utvrđeno je i da je podrum u klijeti održavan i uredan.

U neslužbenom dijelu druženja popijeno je još nekoliko bokala uz koje se popričalo o svemu. Osim o stanju mladog vina raspravljalo se o radu Udruge kao i o aktualnim društvenopolitčkim temama. Što se tiče Korona virusa nema panike jer se svi članovi Udruge pridržavaju one stare slavonske uzrečice „ Drž’ se pipe i ne boj se gripe.“

Brankov vinograd je na južnim, strmim obroncima brda Sokolovca u Požeškoj gori. To jedan od najvišljih vinograda u požeškom vinogorju. Na terasama koje su od erozije na mjestima zaštićene pleterom od ljeskovog pruća najviše je čokota graševine, te nešto sovinjona. Zbog osunčanosti i posebne kakvoće zemljišta vino je vrhunske kvalitete. Sama obrada iziskuje dosta truda i napora kao rijetko u kojem drugom vinogradu. Branko je ponosan na svoj vinograd.

Foto: D. Mirković [FAG id=272876]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek