Visoka razina znanja i sposobnosti mladih barmena i kuhara

DSC_0130 (Medium)POŽEGA – U organizaciji Obrtničke škole Požega i Hrvatske obrtničke komore Požeško-slavonske županije u obrtničkoj školi održan je jubilarni deseti Kup ugostitelja Sveti Grgur na kojem se okupilo 49 natjecatelja iz sedam županija.

Svoja umijeća i kulinarska znanja pred stručnim povjerenstvom nastojali su pokazati učenici strukovnih škola iz Zagreba, Osijeka, Virovitice, Pitomače, Nove Gradiške, Županje, Križevaca, Đakova i Požege.

Kategorije natjecanja su flambiranje slatkih i slanih jela, pripremanje kratkih mješavina u barskoj čaši, pripremanje drugih mješavina u ručnom mješaču, bezalkoholnih mješavina u električnom mješaču i barskih mješavina slobodnim stilom te sljubljivanje vina uz izrađene flambirane uratke.

-Danas se u Obrtničkoj školi odvija deseti KUP ugostitelja na kojem sudjeluje devet škola iz sedam županija, sveukupno 49 natjecatelja koji će se natjecati u sedam kategorija. Ove godine s nama je po prvi puta projekt Muzej u loncu Gradskog muzeja Požega i Turističke zajednice grada Požege. Učenici će uz vino koje će sljubit s određenim flambiranim jelima, sljubiti i jednu ili dvije slastice Muzeja u loncu. Interes škola je znatan, unatoč krizi ne opada i nadam se da će tako biti i ubuduće. Karakteristika ovog natjecanja je da je ocijenjivanje kao na gastro natjecanjima iz kojeg razloga učenici vole doći jer je ovo priprema za državno natjecanje – rekla je Iva Šnajeder, ravnateljica Obrtničke škole Požega.

Sve nazočne učenike i mentore prigodnim riječima pozdravili su  predsjednik Udruženja obrtnika Požege Mile Golić, gradonačelnik Požege Vedran Neferović, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske Stipo Barukčić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Sve vas pozivam da ne idete nikuda kako bismo rame uz rame ovdje pokrenuli gospodarstvo. Prostora za to imamo a posebno jer naša županija može i mora biti bolja. Osobno sam vezan na vaše zanimanje i ponosan sam jer sam i ja 14 godina bio konobar i na taj sam način služio svome narodu a kasnije kao vojnik i general – rekao je župan Tomašević.

Za desetogodišnja sudjelovanja na KUP-u ugostitelja Obrtnička komora Požeško-slavonske županije dodijelila je zaslužnima priznanja, Zlatku Dundoviću iz Osijeka, kutjevačkim vinarima koju zahvalnicu je primila Zorica Tandara, Robertinu Marinjaku iz Osijeka, Franji Požegi iz Županje, Ivanu Duranu iz Đakova, Mljekari BiZ iz Buka i tvrtki Zvečevo d.d.

Nakon pozdravnih riječi i primljenih priznanja krenula su natjecanja koje će budnim okom pratiti stručno povjerenstvo a oni najbolji biti će proglašeni pobjednicima koju će kao takvu titulu ponijeti na Državno natjecanje.

Pobjednici po kategorijama:

FLAMBIRANJE SLATKOG JELA

1.MJESTO KLAUDIJA JELIĆ,  ĐURĐICA ERŽIĆ IZ ŽUPANJE, 2. MJESTO  MARIJAN PAČARIĆ LARA KASUM  IZ OSIJEKA, 3. MJESTO VANJA RUKAVINA IVANA KALENIK IZ PITOMAČE.

FLAMBIRANJE SLANOG JELA

1.MJESTO MARIJAN PAČARIĆ I LARA KASUM IZ OSIJEKA, 2.MJESTO ROBERT STASNY I JOSIPA ZEBA IZ POŽEGE, 3. MJESTO KLAUDIJA JELIĆ I ĐURĐICA ERŽIĆĆ IZ ŽUPANJE.

PRIPREMANJE DUGIH MJEŠAVINA U RUČNOM MJEŠAČU

1.MJESTO HELENA GRIZELJ IZ VIROVITICE, 2.MJESTO MARKO BOŽIĆ IZ ZAGREBA 3.MJESTO VALENTINA BELANI IZ KRIŽEVACA

SOMMELIER JUNIOR

1.MJESTO DRAGO CRNOGORAC IZ OSIJEKA, 2.MJESTO IVAN ANDRIJEVIĆ IZ POŽEGE, 3.MJESTO ANTONIO PERAN IZ ZAGREBA

PRIPREMANJE BARSKIH MJEŠAVINA SLOBODNI STIL

1.MJESTO DANIJEL HORVAT, 2.MJESTO DINO PEDIĆ IZ POŽEGE, 3.MJESTO JOSIP DOMIN IZ OSIJEKA

no images were found

0 Comment

Send a Comment