Visok postotak razriješenosti kaznenih djela na području Policijske uprave požeško-slavonske

Autor: DK

Uz najavu akcije odnosno provedbe projekta “EDWARD”, 19.rujna 2018. godine obilježit će se Europski dan bez prometnih smrti, kojeg je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL) 2016. godine uz potporu Europske komisije glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković iznijela je i sigurnosne pokazatelje za kolovoz 2018. godine.

Što se tiče projekta “EDWARD” glasnogovornica Jankovič je naglasila da svi sudionici u prometu trebaju kritički promisliti, čak i za nekoliko minuta, o rizicima s kojima se susreću te o kao i onome u čemu su izloženi drugi sudionici u prometu.

-Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjiti i održavati mali broj smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama u svijetu i senzibilizacije svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja – istakla je glasnogovornica Janković dodajući kako će tijekom ovog tjedna, na području PU Požeško – slavonska biti provedena preventivno – represivna akcija usmjerenu na nadzor korištenje mobitela i drugih uređaja, kao i korištenje sigurnosnih pojaseva.

Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije. 2016. godine, kada je projekt započeo, sudjelovale su 31 zemlja, a na dan akcije poginulo je 43 osobe, što je za 39 posto manje nego u 2015. godini. Sljedeće godine, 2017., 31 zemlja se pridružila akciji, a smrt nije prijavljena u 16 zemalja. Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine 215 osoba je poginulo u prometnim nesrećama, a 1.868 je ozlijeđeno ozbiljno. Jedna osoba umrla je u Republici Hrvatskoj na EDWARD-u 2017. godine.

Što se tiče sigurnosnih pokazatelja tijekom kolovoza 2018. godine na području u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 49 djela po službenoj dužnosti, 13 djela po privatnoj tužbi te osam djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 70 kaznenih djela.

-Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je smanjenje za sedam djela u odnosu na prethodni mjesec ili 12,5%. Na području PP Požega zabilježeno je 30 djela (jedno više nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica 13 djela (šest više nego u srpnju), dok je na području PP Pakrac zabilježeno šest djela (14 manje nego u prethodnom mjesecu) – istakla je glasnogovornica Janković nastavljajući kako je od ukupnog broja djela, 25 bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 24 s nepoznatim te da su provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji otkriveni za još 18 djela (15 iz tekućeg i tri iz ranijih mjeseci) pa je koeficijent naknadne otkrivenosti u promatranom mjesecu 75,0%, a razriješenost 87,8%.

Tijekom kolovoza ove godine zabilježeno je ukupno 11 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno 14 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 14 prekršaja, a prijavljeno 13 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, vika i galama) – zabilježena su četiri prekršaja. Zabilježena su i tri prekršaja iz članka 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika), dva prekršaja iz čl. 6 (drsko ponašanje) te po jedan iz čl. 19. (davanje alkohola maloljetnicima) i čl. 30 (držanje životinje bez nadzora).

-Prijavljeno je kao što je već navedeno 14 osoba, odnosno 12 muškaraca i dvije žene. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici i to u vremenu od ponoći do šest ujutro (šest prekršaja). U mjesecu kolovozu evidentiran je i 51 prekršaj iz ostalih zakona, a prijavljeno je 56 osoba, što je za 19 prekršaja, odnosno 15 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec – nastavila je glasnogovornica Janković.

Što se tiče prometnih nesreća na cestama u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske tijekom kolovoza zabilježeno je ukupno njih 56 u kojima su ozlijeđene 24 osobe – sedam teško i 17 lakše ozlijeđeno. U mjesecu srpnju zabilježene su 43 prometne nesreće, u kojima su nastradale 22 osobe. Jedna osoba je poginula, šest je teško, a 15 lakše ozlijeđeno.

-Među ozlijeđenima najviše je vozača – 16 osoba (pet je teško i 11 lakše ozlijeđeno), slijede putnici – 6 osoba (dvije su teško i četiri lakše ozlijeđene) i pješaci (dvije osobe lakše ozlijeđene). Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 112 osoba, od čega njih 11 pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća najviše ih je vezano za slijetanja vozila s ceste – deset prometnih nesreća (četiri su osobe teško i dvije lakše ozlijeđene) i bočne sudare – devet nesreća (četiri osobe su lakše ozlijeđene). Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 13 nesreća (u kojima su tri osobe teško i pet lakše ozlijeđeno) – pojasnila je glasnogovornica Janković zaključujući kako je u nadzoru prometa u kolovozu ove godine zabilježeno je ukupno 766 prekršaja, na području PP Požega 427, na području PP Pleternice 188, a na području u nadležnosti PP Pakrac 151 prekršaj, a najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 390 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 113 prekršaja.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: