Visok postotak naknadne otkrivenosti i razriješenosti kaznenih djela

Autor: D.K.

Glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Nikolina Janković na tiskovnoj je konferenciji, između ostalog iznijela osvrt na sigurnosnu problematiku za svibanj ove godine s usporedbama pokazatelja iz prethodnog mjeseca.

Što se tiče kriminaliteta tijekom svibnja 2018. godine na području u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 41 djelo po službenoj dužnosti, 21 djelo po privatnoj tužbi te četiri djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 66 kaznenih djela.

-Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je smanjenje za 15 djela u odnosu na prethodni mjesec ili 26,8%. Od ukupnog broja djela, 18 je bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 23 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za još 14 djela pa je naknadna otkrivenost u promatranom mjesecu 60,9%, a razriješenost 78,0%. Tijekom svibnja je razriješeno i pet djela iz ranijih razdoblja pa koeficijent naknadne otkrivenosti iznosi 82,6%, a koeficijent razriješenosti 90,2% – naglasila je glasnogovornica Janković dodajući kako se kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi na liniju općeg kriminaliteta gdje su zabilježena 34 djela, od čega se devet djela odnosi na kaznena djela na štetu mladeži i obitelji te da su evidentirana i tri djela iz linije rada gospodarskog kriminaliteta, zatim dva djela iz linije kriminaliteta prometa dok je po jedno djelo zabilježeno iz linije rada organiziranog kriminaliteta i jedno djelo iz linije kibernetičke sigurnosti.

Procjena ukupne materijalne štete nastala kaznenim djelima tijekom svibnja 2018. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 432.425,00 kuna.

-Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijavljeno je 26 osoba – 1 mlađi punoljetnik te 25 punoljetnih osoba (starijih od 21 godinu), a prijavljene su i četiri osobe iz ranijih razdoblja – dodala je Nikolina Janković.

Analizirajući prekršajnu problematiku tijekom svibnja ove godine zabilježeno je 16 prekršaja narušavanja javnog reda i mira za čije su počinjenje prijavljene 24 osobe, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 12 prekršaja, a prijavljeno je 14 osoba.

-Najbrojniji su prekršaji iz članka 17. (omalovažavanje ili vrijeđanje policijskih službenika) – zabilježeno ih je šest, zatim je zabilježeno pet prekršaja koja se odnose na članak 13. (tuča, vika i galama), dok su tri prekršaja zabilježena iz čl. 6 (drsko ponašanje). Prijavljene su, kao što je već navedeno 24 osobe, odnosno prijavljen je 21 muškarac i tri žene. Od ukupnog broja prekršaja, deset je počinjeno pod utjecajem alkohola. Javni red i mir se najčešće narušavao u vremenu od 18 do 24 sata (šest prekršaja).

U mjesecu svibnju evidentirano je i 59 prekršaja iz ostalih zakona što je za 17 prekršaja više nego u travnju – nastavila je glasnogovornica Janković iznoseći podatke i prometnim nesrećama i prekršajima u prometu kako su na cestama u nadležnosti PU požeško-slavonske zabilježene 34 prometne nesreće u kojima je nastradalo 13 osoba.

-Pet je osoba teže, a osam lakše ozlijeđeno, dok je u travnju zabilježeno 39 prometnih nesreća, a nastradalo je 15 osoba – pet je osoba teško, a deset lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima najviše je vozača – 11 osoba (tri osobe teško i 8 lakše ozlijeđeno). Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 58 osoba, od čega pet osoba pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća najviše ih je vezano za vožnju u slijedu – sedam prometnih nesreća, a zatim slijetanja vozila s ceste – šest nesreća (tri osobe su lakše ozlijeđene). Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći je brzina neprimjerena uvjetima – dovelo je do pet nesreća (jedna osoba je teško i jedna lakše ozlijeđena). U nadzoru prometa u svibnju ove godine zabilježeno je ukupno 966 prekršaja – zaključila je Nikolina Janković glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot