Više stotina Komušana i Posavljaka zaigralo i zapjevalo uz šargije i violine sjećajući se svoga starog kraja /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Po osmi puta Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca, koja okuplja doseljene žitelje bosanske župe Komušina pokraj Teslića, organizirala je u dvorani „Bijela kuća“ u Blackom kraj Pleternice svoju tradicionalnu zavičajno-običajnu priredbu „Bosansko prelo“.

Priredba je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović čija je izaslanica bila saborska zastupnica Ljubica Ilić Maksimčuk, supokrovitelj je općina Brestovac, dok su medijski pokrovitelji portal pozega.eu i Radio Posavina.

Jozo Ilić, predsjednik Udruge Komušana

-Uz ovaj naš običajno-zavičajni dio priredba ima humanitarni karakter  jer svojim novčanim prilozima pomažemo liječenje jedne teško bolesne djevojčice – kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik Udruge Komušana Jozo Ilić čestitajući svima Božić i Novu godinu. Sudionicima se obratio i nazočni gost gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Darko Puljašić, gradonačelnik Požege

-Vi ste bogatstvo Slavonije i Požege, mnogo vas je otišlo u svijet, no nadamo se da ćete se vratiti na čemu stalno radimo – istakao je Puljašić. Zaželio im je sretne blagdane.

Ljubica Ilić Maksimčuk, izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

-Lijepo je biti među svojima, ovo je Božićna tradicija, a običaje  ne smijete zaboraviti već ih njegovati i trajno sačuvati – istakla je Ljubica Ilić Maksimčuk, porijeklom iz Komušine, koja je ovdje bila izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Tijekom cjelovečernjeg programa više stotina Komušana i Posavljaka zapjevalo je izvorne pjesme uz šargije i violine, te zaigrali kolo, a nastupile su izvorne skupine „Usorski izvori“ i „Cerovački izvori“, zatim braća Jozić, Anto Ilić Olja i Mirko Ilić tako da je bilo mnogo  pjesama i kola iz starog kraja. Izvornim nošnjama i običajima predstavio se KUD Komušina iz brestovačkog kraja.

Organizaciju ovogodišnjeg „Bosanskog prela“ pomogli su brojni sponzori, priređena je tombola, a uz ovdašnje Komušane, Posavljake i druge doseljenike došlo je dosta prijatelja i sunarodnjaka koji se nalaze na privremenom radu u europskim zemljama.

Za liječenje oboljele djevojčice posjetitelji “Bosanskog prela” prikupili su 3400 kuna i 125 eura pa će navedeni iznosi novca biti upućen za tu namjenu.

Foto: D. Mirković [FAG id=270354]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek