Više od 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstva gradovima i općinama u Požeško-slavonskoj županiji za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima

U Požeško-slavonsku županiju, gradovima i općinama koji su aplicirali na projekt usmjeren na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima iz Zagreba stiže više od 3,5 milijuna kuna.

Sredstvima Programa pomoći će se jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama, osnivačima dječjih vrtića, u provedbi projekata. Ulaganje u objekte dječjih vrtića pridonijet će poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Gradu Kutjevu, za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića odobreno je 70 tisuća kuna. Preostali dio financiranja za izradu projektne dokumentacije bit će osiguran u proračunu grada Kutjeva. Općini Jakšić su također odobrena sredstva koja će biti namjenski utrošena u dječjem vrtiću i to iznos od 86.642 kune. Gradu Lipiku odobreno je gotovo 105 tisuća kuna dok će Pakrac dobiti nešto manje od 750 tisuća kuna. Za gradske vrtiće u Požegi odobreno je gotovo 302 tisuće kuna.

Glavobolja načelniku općine Čaglin, Daliboru Bardaču, zbog (ne)dovršetka izgradnje tamošnje zgrade dječjeg vrtića prema svemu sudeći prestaje iz razloga jer mu je odobreno neto više od 711 tisuća kuna što bi trebalo biti dostatno da se vrtić stavi u punu funkciju.

Pleternica je dobila najveći iznos potpore u Požeško-slavonskoj županiji 1,5 milijuna kuna. Radi se o proširenju i dogradnji postojećeg vrtića i izgradnji bazena što je već bilo i najavljivano. Vezano za to pitali smo gradonačelnicu Jozić i od nje dobili odgovor i komentar.

-Dječji vrtić Tratinčica popunio je svoje kapacitete u jesen prošle godine, nepune 4 godine nakon preseljenja u novu zgradu. S postojeće dvije mješovite skupine došli smo do tri jasličke i četiri mješovite s ukupno 143 djece. Osim njih vrtić pohađaju i predškolci, njih 80-ak u četiri skupine. S obzirom na listu čekanja za vrtić i standarde koje smo si postavili još prošle godine smo krenuli u analizu projekta nadogradnje dječjeg vrtića. Rezultat toga je odobrenih 1,5 milijuna kuna za prvu fazu izgradnje. Dogradnja obuhvaća 4 nove skupine, prostorije za predškolu te bazen za školu plivanja – rekla je gradonačelnica Jozić dodajući kako je u tijeku ishođenje građevinske dozvole te priprema natječaja za odabir izvođača radova.

-Kako stvari stoje, a na moju veliku radost, uskoro otvaramo još jedno gradilište u našem gradu. Spomenut ću samo da Dječji vrtić Tratinčica nije mijenjao cijenu vrtića dugi niz godina te da je iznos kojeg se iz proračuna izdvaja za svako dijete koje boravi u vrtiću oko tisuću kuna mjesečno – zaključila je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Sredstva za provođenje Programa osigurana su u „Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu“ (NN 124/17), aktivnost A 788018 – Provedba mjera demografske i migracijske politike.

Naslovnica: Grad Pleternica

0 Comment