Više desetaka Spačeka iz cijelog svijeta pokraj „Zlatnog Luga“ stvorili na zelenom tepihu livade mali grad tih vozila i svojih šatora /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Boraveći proteklih dana u Samoboru na svom 23. Svjetskom susretu, te krstareći širom lijepe naše vlasnici Citroenovih oldtajmera Spačeka su kao sudionici 23. Svjetskog susreta tih vozila pohodili Zlatnu dolinu.

Više od 50 drevnih vozila koja mnoge podsjećaju na odrastanje i doba mladosti, naprosto su „okupirali“ izletište „Zlatni Lug“ u Donjim Emovcima gdje im je priređena srdačna dobrodošlica uz obilje domaćih specijaliteta.

Stotinjak vozača i njihovih pratitelja imali su noćenje na lokaciji livade iznad krčme „Zlatni Lug“ gdje im je vlasnik Leo Pandžić besplatno dao lokaciju za parkiranje vozila, te postavljanje šatora i prikolica gdje su oni prenoćili, a hranu su uzimali iz krčme koja im je priređivala upravo izvorne specijalitete ovog kraja počevši od poznatih suhomesnatih delicija, a služila su se i odabrana vina Kutjevačkog i Požeško-pleterničkog vinogorja.

Prethodno su Spačeke na središnjem Trgu Svetog Trojstva dočekali domaćini Oldtimer club „Trophy“ i gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji je sudionicima zanimljive i uzbudljive svjetske karavane rijetkih vozila uputio riječi dobrodošlice.

Legendarni Citroënovi modeli 2CV proteklih desetak dana privlače veliku pažnju hrvatske javnosti zahvaljujući 2CV Citroën Klubu iz Samobora. Ovo je najveće druženje vozača i njihovih prijatelja, a počelo se održavati prije pedesetak godina. Ove godine po prvi puta u našoj zemlji na okupu se našlo čak oko 3800 vozila, a blizu 15 tisuća ljudi  je prošlo kroz kamp Spačeka, Dijana i sličnih modela automobila tijekom jednotjednog boravka u Samoboru.

Ovim kretanjima po niz hrvatskih gradova na svojevrstan se način uz potporu Hrvatske turističke zajednice promovira Slavonija i kontinentalna Hrvatska uključujući turističku ponudu.

Foto: D. Krstanović [FGAL id=259416]

Više iz kategorije