Više od 300 osoba bilo prijavljeno na lažnim adresama, ima li još takvih?

POŽEGA – Požeško-slavonska policija “češlja” adrese za koje sumnja da su na njima prijavljena prebivališta osoba koja ondje uopće ne žive. Razlog takvim prijavljivanjima je ostvarivanje materijalne i političke koristi što je u ovom trenutku nedopustivo iz više razloga. Naime, neke se osobe navode da žive na određenim adresama isključivo radi materijalnih prava čime ostvaruju financijske naknade za nezaposlene i dječje doplatke, a na osnovi “lažne adrese” imaju i regulirano pravo iz zdravstvenog osiguranja. Takve osobe imaju stvarno prebivalište izvan RH, u susjednim zemljama, Srbiji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, a one se kao takve ujedno vode u biračkim popisima i ostvaruju pravo na glasanje kako na parlamentarnim tako i lokalnim izborima.

Sa svim tim se u “koštac” uhvatila policija koja postupa prema Zakonu o prebivalištu koji između ostalog propisuje kako će Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba.

Na području Požeštine u prošloj je godini utvrđeno da su se 192 osobe prijavile da žive na “lažnim adresama”, a u prvih šest mjeseci kao takvih je 120.

-Postupajući temeljem zakonskih odredbi u ovoj Policijskoj upravi, bez pripadajuće Policijske postaje Pakrac po službenoj dužnosti odjavljeno je prebivalište za 192 osobe. Također, u prvih šest mjeseci ove godine, po istoj osnovi odjavljeno je prebivalište za 120 osoba – navodi se u odgovoru na naš upit kojeg smo dobili iz Policijske uprave požeško-slavonske.

S takvim problemom se suočio i aktualni ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je za jedan medij izjavio kako su svi stidljivo prilazili rješavanju problema fiktivnog prebivališta jer to politički odgovara i jednima i drugima i trećima da imaju određenu bazu birača gdje im to zatreba.

-Možda je nepopularno u to dirati, ali taj problem moramo riješiti. I od toga neću odustati. Želim da se prebivališta vežu uz konkretnu stambenu jedinicu za koju se zna tko joj je vlasnik. Ne može u 30 “kvadrata” živjeti 100 ljudi i da to bude glasačka mašinerija za bilo koga ili da se preko adrese koriste neosnovane privilegije u Republici Hrvatskoj – rekao nam je ministar Orepić.

U svakom slučaju biti će zanimljivo vidjeti brojku odjavljenih do kraja godine na ovim prostorima, a već prema prvim pokazateljima evidentno je da je kao takvih sa lažnim adresama znatno više u odnosu na prošlu 2015. godinu.

0 Comment