Vinski kardinal Vlado Bauer nastavlja s vizitacijama u podrumima članova požeške Udruge voćara i vinogradara: Josp Herceg zadovoljio kriterije

Autor: D.K.

Vlado Bauer, požeški vinogradar, vinski kardinal i aktualni vinski kum požeše Udruge voćara, vinogradara i vinara “Stjepan Koydl” nastavlja s odgovornom i časnom dužnosti – posjetom podruma vršeći vizitaciju koja je već trebala biti obavljena ali je bila prekinutu sredinom ožujka zbog pandemije.

U pratnji notara Željka Pejkovića gotovo svakog tjednao obilazi podrum jednog člana Udruge. Ovoga puta na redu je bio Josip Herceg koji je uzoritom kardinalu dobrodošlcu poželio zajedno sa svojom kćerkom Ines i zetom Daba.

Domaćin je pozvao prijatelje u podrum koji je u vinogradu stotinjak metara iznad obiteljske kuće u Jagodnjaku u Požegi. Pozivu su se odazvali vinari Branko Smolić i Karla Smolić te susjedi koji Josipu pomažu raditi u vingradu.

Uz vrhunsku kapljicu vina za ovu prigodu Josip je pripremio hladnu plata sa domaćom slaninom, kulenovom sekom i kulenom, prošlogodišnjom šunkom i budžolom, te štrudlu sa sirom. Glavno jelo je bila mlada jaretina s ražnja pečena pod kožem i kotlovina s mladim krumpirom.

Valdo Bauer prilikom obilaska podruma i kušanja vina nije skrivao zadovoljstvo te zaključio kako je graševina vrlo skladna, bogatog okusa s ugodnom kiselinom a sorte grožđa muškat otonel i plemenka su vinu dali poseban buke. Ocjena kardinala je bila visoka za podrum i bačve koje su vidno održavane i uredne.

U obitelji Herceg vinogradari se više od stotinu godina, a Josip je treće generacija. Vinograd je na obronku Požeške gore u Jagodnjaku ispod Sokolovca. Dosta je strm i težak za obradu. Najviše je čokota graševine, muškata otonela, slankamenke i plemenke, te nešto drugih sorti. Kvaliteti vina uz sortiment grožđa doprinosi i posebna kakvoća sastava tla i sama pozicija na kojoj se nalaze nasadi.

Foto: D. Mirković [FAG id=276055]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88