Vinski kardinal Vlado Bauer, koji je kum požeške Udruge voćara i vinogradara nakon mjera popuštanja izolacije nastavio vizitaciju podruma ovdašnjih vinara /FOTO/

Autor: DK

Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama popuštanja izolacije Vlado Bauer, požeški vinogradar, martinjski kardinal i trenutni vinski kum požeške Udruge voćara, vinogradara i vinara “Stjepan Koydl” odlučio je nastaviti vizitaciji podruma članova Udruge prekinutu sredinom ožujka zbog pandemije. Tako je ovih dana u pratnji svog notara Željka Pejkovića obišao vinara Dinka Brusa. Uz domaćina Dinka uzvišenom kardinalu dobrodošlcu su poželjeli supruga Ivanka, sin Dario, te unuci Luka i Marko. Kako priliči po starom vinogradarskom običaju požeškog kraja domaćin je pozvao prijatelje u podrum koji je smješten u obiteljskoj kući na predjelu Tekije u Požegi. Pozivu su se odazvali obitelji pašanaca Nogolica i Antunović iz Kutjeva, vinari Zlatko Vuković koji je i predsjednik Udruge požeških voćara i vinara, kao i vinogradari Branko Smolić, Davor Romić i Karla Smolić.

Za ovu prigodu supruga Ivanka pripremila je obilnu hladnu plata sa domaćom slaninom, kulinovom sekom i kulinom, prošlogodišnjom šunkom garnirananom sirom, te ispekla domaća peciva od lisnatog tjesta. Dinkov kolega pčelar Damir Šolić iz Mihaljevaca bio je zadužen za roštilj. Prilikom obilaska podruma i kušanja vina, presvetli Valdo Bauer je dao svoja zapažanja.

-Graševina je vrlo skladna, bogatog okusa s ugodnom kiselinom i već sada je vrhunsko vino. Podrum i bačve su su održavani i uredni- istakao je tom prigodom vinski kardinal Bauer. U redovom pregledu popijena su tri bokala vina i to iz svake bačve po jedan.

U neslužbenom dijelu druženja uz jela s roštilja popijeno je još nekoliko bokala graševine uz koje je bilo razgovora o svakidašnjim događanjima i temama iz života. U prvom planu je bila pandemija i korona virus kao i trenutna, burna društveno-politička događanja u zemlji i inozemstvu. Nisu izostale ni vinogradarske teme i rad Udruge.

Vinograd obitelji Brus je na brdu Sokolovc u neposrednoj blizini Domovinskog križa na Požeškoj gori. Najviše je čokota graševine, te nešto drugih sorti. Zbog osunčanosti i posebne kakvoće zemljišta vino je vrhunske kvalitete. O većini poslova u vinogradu brine supruga Ivanka, a pomože joj i sin Dario.

Kum Bauer će ubrzati obilazak podruma ostalih članova Udruge kao bi se nadoknadilo vrijeme propušteno zbog pandemije i obišlo sve vinare do Martinja kada će ovu dužnost prepustiti drugom kumu tj. svome nasljedniku.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: