Vinska i slavonska metropola Kutjevo i Osijek slabo su prometno povezani redovnim autobusnim linijama

Autor: Jelenko Topić

Iako smo duboko zagazili u 21. stoljeća ne možemo se pohvaliti dobrom prometnom povezanosti pojedinih naših gradova. To je primjerice slučaj autobusnih veza slavonske metropole Osijeka i one vinske dakle Kutjeva.

Udaljenost je nekih sedamdesetak kilometara, putovanje traje oko sat i pol vremena, no linija je nažalost malo.

Autobusni prijevoznici su naravno tržišno orijentirani te je očigledno da ne nalaze matematiku za financijsko pokriće tih linija premda je sigurno da ima mnogo studenata iz kutjevačkog kraja na osječkim fakultetima. S druge strane očito je da nitko nema sredstava ili interesa da sufinancira uvođenje većeg broja linija.

Koliko smo uspjeli istražiti sada požeški APP(sada Arriva) ima dvije linije radnim danom s polaskom iz vinske prijestolnice Kutjevo i to u 5.47 i 13.55 sati.

Slično je i sa povratkom iz Osijeka u Kutjevo pri čemu se koriste linije za Požegu koje redovno prometuju preko Kutjeva, a one polaze radnim danom u 10.45 i 15.30 sati.

Kako smo saznali ni drugi prijevoznici ne mogu se pohvaliti pokrivenošću toga kraja većim brojem linija.

Ovakva situacija je stalna radnim danom i to dok traje školska godina. Dakako da su tijekom ljetnih školskih praznika, te subotom i nedjeljom ove linije još prorijeđene pa su putnici orijentirani na snalaženje i traženje drugih rješenja za putovanje na toj relaciji.

Više iz kategorije