U vinogradima požeškog Veleučilišta slavi se Vincelovo: I službeno je počela sezona vinogradarskih radova /FOTO/

Autor: D.K.

PODGORJE – U vinogradima požeškog Veleučilišta, smještenim na lokalitetu Podgorje iznad Vetova, danas je i službeno započela sezona vinogradarskih radova. Već po tradiciji požeški studenti i njihovi profesori prvi kreću s obilježavanjem blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

U idiličnom ambijentu vinograda prekrivenih snijegom trsove je blagoslovio vetovački župnik vlč. Tomo Mrnjec dok je prve grane vinove loze zarezao mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi sa svojim suradnicima. Ususret sv. Vinku obilježavanju su se odazvali brojni gosti, prijatelji i poslovni partneri Veleučilišta koji su imali priliku kušati vrhunsku vinsku kapljicu, a priređena je bila i gastro ponuda domaćih specijaliteta.

Sutra se u Podgorju očekuju studenti s Riječkog veleučilištakoji će sa svojim profesorima doći vidjeti ovdašnje običaje.

mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi

-Za vinogradare je zima izvrsna, počevši od samog ugođaja kao što i sami vidite. Od blagdana sv Vinka započinje vinogradarska godina. Vrijeme je idealno jer temperature nisu preniske. Prošlu smo godine u proljeće imali probleme a niskim temperaturama, a rozga koja je ušla u vegetaciju dobro je sazorila. Ledenu berbu nismo imali, ali uspjeli smo sačuvati bobice za predikatna vina izbornu berbu bobica. Danas počinjemo sa rezidbom sorte Merlot koji je na 350 metara nadmorske visine – rekao je mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi  

Proslave Vincelova u Požeštini trajat će narednih desetak dana. Poznato je da se već više od dva desetljeća slavi u Kutjevu i Velikoj, jednu od najvećih vincelovskih fešta organizira Kutjevo d.d., vetovačko Vincelovo posljednjih godina s pravom ocjenjuju najbolje organiziranim dok brojni ugledni vinari požeškog, kutjevačkog i pleterničkog vinogorja za Vincelovo u svojim vinogradima i podrumima organiziraju proslave okupljajući rodbinu, prijatelje i poslovne suradnike.

Uz dobra vina i slavonske specijalitete dan je to kada se prvi puta u godini „zasuču rukavi“ i krene s radovima koji traju gotovo cijelu kalendarsku godinu.

Jer, ne kaže se uzalud da vinograd ne treba gazdu, već slugu.

/Foto: D.K./

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: