U vinogradima Kutjeva d.d. beru se rane sorte grožđa: “Prinosi su odlični,a kvaliteta bolja nego lani” /FOTO/

KUTJEVO – Počela je berba grožđa u kutjevačkom vinogorju. U vinogradima našeg najvećeg proizvođača vina, Kutjeva d.d., beru se rane sorte na lokalitetima Škomić i Hrnjevac.

Mladen Perak, direktor vinogradarstva u Kutjevu d.d.

– Beremo muškat ottonel. Nakon berbe skladištimo grožđe u hladnjače te je drugog dana prešanje hladnog grožđa, zbog bolje arome. Muškat je poluaromatična sorta i kod nas najranije dozrijeva. Imamo ga oko dva hektara. Sljedeće što ćemo brati je rizvanac, a tamo negdje od srijede kreće berba pinota sivog, chardonnaya, zweigelta i traminaca. To su četiri rane sorte koje sve više prolaze kod kupaca. Iznad 300 metara nadmorske visine beremo ručno dok strojno beremo grožđe za litrena vina. Sve što planiramo buteljirati bere se ručno – ističe Mladen Perak, direktor vinogradarstva u Kutjevu d.d.

Zdravko Raguž, tehnolog u vinogradarstvu Kutjeva d.d.

Berba će trajati oko mjesec i pol, a tehnolog u Kutjevu d.d. Zdravko Raguž ističe kako je kvaliteta grožđa zbog većih kiselina, daleko bolja nego lani.

– Samo da ne bude kiše jer u srpnju je bilo puno padalina. Ako se zadrži još dva tjedna lijepo vrijeme, bit će idealno. Očekujemo manji prinos za 10 do 20 posto nego lani, no to je još uvijek iznad prosjeka jer lani je bila nezapamćeno dobra godina – rekao je tehnolog Raguž.

Kutjevo d.d. ima oko 400 hektara vlastitih vinograda. Ove su godine zasadili dodatnih 20 hektara, no to nije sve.

– Plan nam je iduće godine posaditi još 40, a 2018. još 60 hektara novih vinograda. Imamo ugovorenu proizvodnju s koperantima na površinama od 350 hektara kod kojih berba kreće najvjerojatnije idućeg tjedna naglašava direktor Vinogradarstva Mladen Perak.

Podrumi Kutjeva d.d. su spremni za nove količine vina koja će i ove godine zasigurno brzo i jednostavno naći put do kupaca. Kutjevačka vina ne samo da imaju tradiciju, nego i kvalitetu zbog koje s pravom nose epitet najboljih hrvatskih vina.

/Foto: D.Mirković /

Ovaj sadržaj i bilo koje druge usluge na portalu pozega.eu zaštićeni su autorskim pravima. Ne smiju se reproducirati, distribuirati i preuzimati na bilo koji način i koristiti u komercijalne ili bilo koje druge svrhe bez prethodnog izričitog pisanog pristanka portala pozega.eu. Pozega.eu portal zabranjuje korištenja autorskog teksta i pod uvjetima da se navede izvor – ime autora teksta odnosno portala. U slučaju da netko postupi protivno navedenom pozega.eu portal ima pravo potraživati financijsku naknadu koja je istaknuta u impresumu portala.  
0 Comment