Vinogradari Zlatko Vuković, obitelj Bajić, Davor Romić i Ivan Zrinšćak predstavili se na Požeškim vinskim večerima /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Sada već tradicionalnim kušanjem vina, požeški vinari  su se uključili u obilježavanje blagdana Grgureva i Dana grada Požege. Riječ je o Požeškim vinskim večerima u prostorijama Udruge vinogradara i voćara Stjepan Koydlu Kanižlićevoj ulici. S vinima su se predstavili Zlatko Vuković, obitelj Bajić, Davor Romić i Ivan Zrinšćak. Pored  članova Udruge vina su kušali i brojni gosti, uglavnom Požežani koji nisu krili zadovoljstvo ambijentom podruma smještenog ispod starog grada i vinima koja su kušali. Svi su se složili da Požega kao grad bogate vinske tradicije zaslužuje takav prostor.

Obitelj Vuković ima vinograd iznad Požege na brdu Solkolovac. Predstavili su se sa mladom prošlogodišnjom  graševinom i bijelim pinotom. Riječ je o osebujnim vinima posebnog okusa koji daje lokacija njihovog vinograda. Kušana su i dva vina obitelji Bajić, graševina i stolno crno, oba prošlogodišnje berbe zanimljivog naziva: graševina imena „Gušti“ i „Snašino“ crno.

Ivan Zrinšćak se predstavio sa više vina prošlogodišnje berbe. Pored graševine, ponudio je sivi pinot, a posebnu pažnju je plijenio muškat žuti, vino osebujnog okusa i mirisa, sorta koja je izuzetno rijetka u ovdašnjim vinogradima. Tu je i standardno dobar rajnski rizling. Obitelj Zrinšćak raspolaže sa više od deset hektara vinograda na pozicijama Podgorje, Vetovo i Milanovac, a podrum je u Požegi.

Davor Romić je na kušanje ponudio nekoliko vina među kojima su dva tipa suhe, mlade graševine od kojih je posebno zanimljiva s lokacije Velikog kamena što potvrđuje da vinogradi na Požeškoj gori  mogu dati najbolje. Mladi rajnski rizling, pravi je užitak za nepce, blagi botritis mu je dao osebujan okus . Rose je mješavina 70 posto  crnog i 30 posto sivog pinota. Tu je i crni Zweigelt iz prošle berbe koji će još odležavanjem dati maksimum. Recino i to da je većina Romićeva vina na Zavodu za vinarstvo u Zagrebu ocjenjena vrhunskim.

Ova večer je imala i gastro obilježja. Ponuđeni su suhomesnati proizvodi i sirevi koji odgovaraju uz ponuđena vina. Tako se predsjednik Udruge Zlatko Vuković predstavio se kulenovom sekom s kojom je sudjelovao na nedavno održanom Festivalu kulinove seke u Velikoj.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: