Vinogradari „Sokolovca“ kolegi Zlatku Vukoviću sadili nove nasade cijepova /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

NA DJELU SLOŽNE RUKE SKUPINE POŽEŠKIH UZGAJIVAČA VINOVE LOZE

POŽEGA – Nema mnogo slučajeva da se ljudi međusobno ispomažu u svakodnevnom radu. Jedan takav zabilježimo na legendarnom predjelu Sokolovac, odnosno južnim i osunčanim  padinama Požeške gore tik iznad grada.

-Do sada sam imao 1400 panjeva starih nasada pinota bijelog, a ovom akcijom mojih susjeda i prijatelja vinogradara izmijenili smo 300 trsova novima i to iste sorte – kazao nam je vinogradar Zlatko Vuković koji ima posjed za vlastite potrebe jer se svojim objektom u vinogradu uključuje u turističku ponudu Požege.

Ovdje su nekada bili poznati fratarski vinogradi koje su uzgajali redovnici samostana sv. Duha, imali su  istu sortu jer ona najbolje podnosi ovdašnje zemljište i klimu, te daje dobre rezultate. Poznato je i povijesno potvrđeno da se Franjevci za vino sa Sokolovca još u 17. stoljeću dobivali visoka priznanja čak u Parizu!

Vinogradari sa Sokolovca njih desetak obnavljaju vinograde pa je tako više površina prošireno i uređeno, a međusobno se ispomažu kod svih obimnijih poslova, te se često se druže i zabavljaju.

Izrazili su zahvalnost čelništvu grada Požege koji subvencira sa tri kune svaki novozasađeni lozni cijep na površine Požeškog vinogorja. Uskoro će tu dobiti i mogućnost priključenja na električnu energiju.   

Cesarić, najpoznatiji požeški pjesnik, je opjevao zemlja i rodnu Požegu, te nasade loze do samog središta baroknog grada, a tu često dođu i srne do vrtova nekoliko ulica podno Sokolovca.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: