Vinogradare pored virusa u slavlju ometala neumorna kiša /FOTO/

Autor: D.K.

Ove godine tradicionalni blagdan Grgureva obilježio se u požeškim vinogradima skromnije nego obično i to zbog mjere zaštite od virusa KOVID 19, ali i kiše koja je padala u popodnevnim satima. Mnogi vinogradari ovoga puta nisu ni došli u vinograde, a oni koji nisu željeli prekinuti tradiciju slavili su uz manji broj uzvanika. Izostali su i šetači po živopisnim vinogradarskim piutevima Požeške gore. Nije izostalo  i tradicionalno pucanje iz mužara.

Nekolicina je gostiju bila u najstrmijem vinogradu u požeškom vinogorju Ivana Jurkovića Repara tik iznad  Jagodnjaka. To su oni koji Ivanu pomažu da ne odustane od obrade vinograda. Iz Zagreba je došla kćerka Rahela sa svojim suradnicama, a rahela u svom znastvenom radu popularizira požeško vinogradarstvo  posebno tradiciju Grgureva kao nematerijalne baštine ovoga kraja. Iz mužara je pucao iskusni vinogradar Ivica Ajanović.

 Na Sokolovcu ispod Domovinskog križa je vinograd i klijet Sanje i Zlatka Vukovića, inače i predsjednika požeške Udruge voćara, vinogradara i vinara Stjepan Koydl. On je uz svoje bliske prijatelje otvorio i lijep novouređeni podrum u tradicionalnom slavonskom stilu.

Na brdu Veliki kamen s kojeg puca pogled na središte Požege i Požešku kotlinu Grgurevo je prvi puta slavila Ivanka Dodiković koja je prošle godine preuzela vinograd vinskog kardinala Vlade Bauera. I kod nje je bila samo rodbina i najuži krug prijatelja.

Mlađa generacija je  u vinogradu Ive Galića. Uz roštilj i didino vino trešti popularna glazba iz zvučnika. Vjerojatno su to oni koji će ubuduće održati tradiciju vinogradarstva i slavljenja Grgureva.

Stotinjak metara dalje je posjed Roberta Hodaka. U vinogradu i lijepo uređenoj vinogradarskoj kući uz nekolicinu gostiju je i Vlado Bauer, jedini vinski kardinal u Hrvata. Kao i kod svih tu je samo obitelj i nekolko poslovnih partnera iz tvrtke za razminiranje Zeleni kvadrat kojoj je Robert suvlasnik.

Skromije nego obično je bilo i kod Anke i Branka Šutala, vlasnika tvrtke Promet građenje. Živa glazba podiže atmosferu. Pjeva se i uživa u delicijama koje su pripremili njihovi domaćini, a među gostima je i poznati hrnjevački vionogradar Ivo Enjingi.

Na kraju je naša kamera zavirila i kod Mirande i Zorana Fumić, požeških arhitekata. Kiša je toliko jaka da se pucanje iz mužara obavlja pod kišobranom. Dobru atmosferu na harmunici održavala je Rajka Martinčić profesorica Glazbene škole u Požegi.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88