Vinogradar jednom nogom mora biti u vinogradu, jednom u podrumu, a s dvije noge na tržištu

Autor: D.K.

PLETERNICA – Bilo je lijepo vidjeti na okupu stalne i sezonske zaposlenike Vinarije Markota iz Pleternice koji su se okupili na zajedničkom druženju i obilježavanju završetka berbe. Vidno raspoloženi zaposlenici imaju samo riječi hvale za svog poslodavca, kako Marinka kao vlasnika tako i za njegovog sina Marka, direktora vinarija, ali i cijelu njihovu obitelj.

-Ovaj smo običaj uveli odmah nekako na samom početku našeg bavljenja vinogradima i vinom, koji je započeo prije 12 godina podizanjem prvih nasada vinograda na Starcu. Prva vina koja smo dobivali prije 8 godina, bila su razlog da taj običaj i nastavimo. Pokrenuli smo ga da se zapravo prezentira kako smo mi tu cijelu vinogradarsku godinu proživjeli, koja su bila ulaganja, koliko košta održavanje vinograda, ali i sama jedna berba. Nisu to bile imponzantne brojke u početku, no danas su one svakako respektabilne – istaknuo je Marinko Markota dodajući kako su do danas u nasade na Starcu i Klikunu, gdje ukupno imaju nešto više od 34 ha zemljišta pod vinogradima, uložili više od 20 milijuna kuna.

Nisu zanemariva sva ulaganja u vinograd i nasade, ali i u opremu koja se koristi u podrumu. Bez ulaganja i praćenja stalnih trendova u toj grani proizvodnje ne bi se postizala ni potrebna kvaliteta vinske kapljice.

Marinko Markota

-Trošak samo ove godine u vinogradima je oko milijun kuna, a moram naglasiti da je jedan od najvećih trošak berbe, koji je ove godine imao više od tisuću dnevnica berača. Svaka pojedinačno bruto košta oko 200 kuna. Godišnji trošak održavanja vinograda po jednom hektaru procjenjuje na 30 tisuća kuna – dodaje Marinko.

Vinarija Markota ima  sedam stalno zaposlenih u tvrtki, a do 40 djelatnika zapošljava kroz godinu, ovisno o poslovima koji se rade u vinogradu.

-Rad u vinogradu je bitan za cijeli uspjeh i mi zbog toga posvećujemo posebnu pažnju našim djelatnicima. Ne možemo čuda napraviti u podrumu ako nismo sve dobro odradili u vinogradu. Već od sutra mi krećemo i sa rezidbom vinograda, da bi na vrijeme sve stigli, a u podrumu su se vina već pretočila. Berba, pošto se uzgajaju razni sortimenti, od ranijih do kasnih, traje do 45 dana – naglašava Marinko komentirajući kako je teško naći radnu snagu prognozirajući kako će to biti sve veći problem i u budućnosti.

Iako je veliki dio poslova mehaniziran ljudi – radna snaga su potrebni, jer kako je slikovito to opisao Marinko „vinogradar s jednom nogom mora biti u vinogradu, s jednom u podrumu, a s dvije noge na tržištu u prodaji vina”.

-Bilo je svakako teško izdržati sve ove godine ulaganja, posebno dok nisu počela dolaziti i vina. Tek dolaskom vina polako počinje dolaziti i dohodak. Sve smo to izdržali, velika su bila ulaganja, kreditno smo se zaduživali i sada treba osigurati uredno vraćanje anuiteta. Danas na našem tržištu imao prilično loše stanje, veliki uvoz vina bez kontrole, cjenovno niskih vina upitne i neprovjerene kvalitete. Mi se želimo tu pozicionirati, ali se moramo prilagođavati tržištu, stoga ja podržavam i ovaj zahtjev Kutjeva d.d. kao našeg najvećeg vinara, koji traži od ministra poljoprivrede da se uvede red na tržište vina i povećaju kontrole uvoznih vina – dodaje Marinko Markota.

Ova vinogradarska godina, koja je bila dosta kišna, nije na njihovim položajima ostavila mogućnost da ostave grožđe za izborne berbe, berbe prosušenih bobica i ledene berbe, jer su procijenili da se grožđe ne bi održalo, te je ekonomičnije bilo odmah ga sve pobrati i spremiti u vinski podrum.

O ovogodišnjoj berbi priča Marko Markota, sin koji je završio vinogradarski studij na požeškom Veleučilištu, a sada je i na funkciji direktora tvrtke i brine se o kompletnom vinskom biznisu.

Marko Markota

–Obzirom na težu klimatsku godinu, posebno led koji nas je pogodio u lipnju, imali smo do 25% manje grožđa od očekivanog, tako da ćemo u podrumu ove godine imati oko 100 tisuća litara vina. Na bijela vina otpada 70%, a na crna vina oko 30% ukupnih količina. Mlado vino za sada pokazuje odličnu kvalitetu, za nijansu su bolja od prošlogodišnjih vina. Vina su svježija, nešto nižih alkohola, što smo i tražili, jer konzumacija i tržište upravo traži svježa i aromatičnija vina. No naša vina berbe 2016. godine na tržište će tek iza Uskrsa, pred turističku sezonu, jer naše najveće tržište je uz Zagreb cijelu godinu, a u sezoni sve jadranske destinacije – kaže Marko Markota, koji očekuje da će njegovanje i dozrijevanje vina u slijedećim mjesecima donijeti nove vinske šampione, kojih vina Vinarije Markota osvajaju sve više.

– Već sutra mi krećemo s radovima u vinogradu i to s rezidbom, jer imamo 185 tisuća trsova. Jedan djelatnik za 8 sati može orezati 400 trsova, pa nama za taj posao treba dosta vremena. Sada je vrijeme lijepo, a nekada siječanj i veljača znaju biti neugodni pa se ne može orezivati. Mi tempiramo da ranije krenemo, te sve stignemo pripremiti do pupanja vinograda u proljeće – ističe Marko kojega ove godine čeka još više posla, jer i mladi vinogradi sađeni prije 5 godina, 2017. godine dolaze u puni rod, te se očekuje i 20% više vina u vinskim podrumima.

Ako 2017. godina bude dobra, Vinarija Markota očekuje preko 140 tisuća litara vina iz vlastitih nasada. i to sa dviju mikrolokacija, međusobno udaljenih desetak kilometara.

-Pokazalo se da je lokacija Starac „dobila“ led, dok je poznata povijesna lokacija na Klikunu bila pošteđena leda. Klikun je inače najpoznatija lokacija pleterničkog vinogorja, s koje se vino vozilo i na bečki dvor, koji je osnovala Francuskinja, madam Kliko, donoseći sadnice francuskih sorti kada je dolazila po kvalitetan hrast za svoje vinske bačve u okolne šume – zaključio je Marko Markota.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: