Vinogorja Požega-Pleternica i Kutjevo su i po novoj podjeli sastavni dio podregije Slavonija

Autor: Jelenko Topić

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu Prijedloga pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze.

Kako objašnjavaju, ovim Pravilnikom propisuje se način utvrđivanja granica zemljopisnih područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj te podjela regija na podregije, vinogorja i vinogradarske položaje. Pravilnikom se propisuje da se zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj dijele na četiri regije umjesto tri što je bilo do sada.

Podjela zemljopisnih područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj na zone, regije, podregije i vinogorja temelji se na administrativnim granicama gradova i općina utvrđenih u skladu s posebnim propisom kojim se uređuju područja županija, gradova i općina.

Vinogradarska regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje dijeli se na podregije: Hrvatsko Podunavlje i Slavonija.

Po prijedlogu ovog dokumenta podregija Slavonija dijeli se na Vinogorje Đakovo, Vinogorje Slavonski Brod, Vinogorje Nova Gradiška, zatim Vinogorje Požega – Pleternica koje obuhvaća vinorodne lokalitete Požega, Pleternica, Brestovac i Jakšić, Vinogorje Kutjevo sa vinogradarskim površinama na području Čaglina, Kutjeva, Kaptola i Velike), te  Vinogorje Daruvar, Vinogorje Pakrac (Pakrac, Lipik), Vinogorje Feričanci,  Vinogorje Orahovica – Slatina i Vinogorje Virovitica.

Iz ovog prijedloga je vidljivo da se praktički promjene ne odnose na požeško-pleterničko i kutjevačko vinogorje. Savjetovanje o novom pravilniku je otvoreno do 30. srpnja ove godine.

Foto: Arhiva, D.K. / pozega.eu

Više iz kategorije