(VINO U DOBA KORONE) IZAZOV JEDNE VINARSKE OBITELJI: Kako uspješno opstati pred prijetnjom nevidljivog neprijatelja?

Autor: D.K.

Na svu sreću, ne izravno, nego iznenadnom tišinom i prazninom, stanjem jednog jezivog mirovanja koje je nastalo nakon što je zaustavljeno cjelokupno gospodarstvo. A tada se svatko počeo snalaziti na svoj način. Uglavnom su oni koji su se cijelog života naučeni uzdati se u svoje sposobnosti i raditi da bi od svojih ruku i vlastitom sposobnošću preživjeli zasukali rukave i odlučili se koliko-toliko održati na “životu”. To su, odmah nakon proglašenja pandemije, odlučili i u obitelji Perak, u kutjevačkoj Vinariji Perak.

– Kao i svi, ostali smo zatečeni. Sve narudžbe vina su otkazane. Sve koje su redovito, a pogotovo s pokretanjem turističke sezone išle na more, po kontinentu, po restoranima, kafićima… Najprije smo razmišljali što i kako, jer možeš prodavati na kućnom pragu, ali to znači da će te kupovati samo ljudi iz Kutjeva i okolice. Potom su došle i zabrane kretanja, tada smo morali nešto poduzeti – rekao nam je enolog Ivica Perak, koji od 2011. vodi vlastitu vinariju.

Naime, te iste godine obavio je dvije berbe: jednu za poznatu veliku kutjevačku vinariju u kojoj je radio kao glavni enolog 26 godina, i drugu za svoju, vlastitu. Danas mu pomaže cijela obitelj: kći Maja, sin Ivan i supruga Željka, inače magistra farmacije.

– Sin Ivan studira farmaciju, ali i vinarstvo u Požegi, a uostalom ima i savršenog učitelja u vinariji, pa će jednoga dana naslijediti tatu, a kći Maja je ekonomistica. Ona živi u Zagrebu i donedavno je tvrdila da se ne namjerava vratiti u rodno Kutjevo niti se baviti poslovima vezanim uz vinariju, no sada se sve promijenilo – rekao je Ivica Perak.

Da, promijenilo se, obitelj je još više povezana s istim ciljem: ići naprijed i u nemogućim situacijama. Ivan je preuzeo Kutjevo i kutjevački kraj, pa vina nakon narudžbi putem interneta dostavlja po svim propisima, vlastitim automobilom, a Maja je iskoristila činjenicu da stanuje u Zagrebu, pa nakon narudžbi iz glavnog grada i njegove okolice također sjeda u auto i dostavlja po kućama.

– Ide prodaja, ide… To je samo mali dio onoga što se, dok je još bilo sve normalno, prodavalo, ali ide – rekla je Maja Čorak Perak i dodala da se njihova vina mogu nabaviti i u Dalmaciji, odnosno na području Splita i Zadra, i to zahvaljujući distributerima s kojima su sklopili ugovore.

– Najviše se prodaje graševina, i to mi je drago, jer to je sorta koja daje fantastična vina – od mladih, svježih, do predikatnih, a online se mogu naručiti sva naša vina, pa predlažem, kad konačno krenemo živjeti normalnim životom, da svi zajedno nazdravimo jednim pjenušcem od graševine – rekao je Ivica Perak.

Izvor: jutarnji.hr Foto: pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88