VINKOVO U VELIKOJ 22. SIJEČNJA: Nakon mise i blagoslova dva glazbena sastava uz 600 litara vina i domaće delicije

Autor: Jelenko Topić

Velika je zasigurno mjesto koje ima najdužu tradiciju slavljenja blagdana Sv. Vinka u požeškom kraju. Pokrenuo ga je pokojni Vinko Boban, poznati velički ugostitelj, sa skupinom svojih prijatelja, a tradicija duga 27 godina nastavlja se i ove godine na Trgu sv. Augustina.

Program ovogodišnjeg Vinkova u Velikoj u podrumu obitelji Šolčić, vinogradara i vinara u Biškupcima, predstavili su čelnici općine i predstavnici udruga, a najavio ga je Tomislav Galić, voditelj poslovanja Turističke zajednice Velika.

Na blagdan sv. Vinka 22. siječnja(srijeda) u  17 sati u župnoj crkvi će se služiti sveta misa nakon čega će uslijediti blagoslov loze, blagdanske vatre, vinogradara, vinara i podruma, a okupit će se 15 vinara toga kraja, te desetak udruga koje će pripremati gastronomske specijalitete. Nastupit će TS Zlatna dolina i zabavna grupa Zlatne strune pod vodstvom Ivana Petrovića.

Posjetitelji će kupnjom čaše za 20 kuna i bona za hranu za pet kuna moći kušati bogatu ponudu od čak 600 litara najboljih vina, te niz delicija domaće kuhinje.

Mijo Šolčić-Miša, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara „Miroslav Kraljević“ iz Biškupaca najavio je za 24. siječnja Vinkovo za vinare i vinogradara toga kraja prisjećajući se takve fešte lanjske godine održane po prvi puta.

-Prošle godine smo imali 400 posjetitelja, a ove očekujemo još više. U 18 sati je paljenje vatre i blagoslov vinograda, vinari su pripremili dosta vina, a kuhat ćemo grah, čobanac, kobasice i drugo – kaže Mihael Ivanović, predsjednik DVD Biškupci. To će se održati u središtu sela uz objekte Kutjeva dd, a svirat će TS Srce bećarsko.

Stjepan Šolčić, vlasnik OPG Šolčić, koji je bio  domaćin predstavljanja dviju  priredbi je kazao da imaju pet hektara vinograda sa kojega godišnje ubiru vagon grožđa po hektaru, a proizvode vino graševinu, koje imaju i na zalihama.

-Podržavamo naša obiteljska gospodarstva i promičemo njihov rad, kao i udruge pogotovo ovdje u Biškupcima DVD i Udrugu „Miroslav Kraljević“ – istakao je u ovoj prigodi načelnik općine Velika Vlado Boban uz kojega je bio i njegov zamjenik Ivica Potočanac.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek