Vincelovska fešta na Trgu graševine u Kutjevu (foto galerija)

Autor: Požega Portal

KUTJEVO – Sinoć je održana središnja manifestacija za kutjevački kraj na Trgu graševine u Kutjevu  povodom tradicijskog obilježavanja Vincelova uoči blagdana sv. Vinka zaštitinika težaka vinara i vinogradara.

Program je u 14 sati započeo paljenjem Vincelovske vatre i blagoslovom trsova koje je uz prigodnu molitvu blagoslovio kutjevački župnik Marijan Đukić. Ceremoniji su se pridružili vinari i vinogradari koji su uz gradonačelnika grada Kutjeva Josipa Budimir i župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića obavili tradicionalnu rezidbu trsova koje su zalili mladim vinom kako bi se i ove godine mogao očekivati što bolji i kvalitetniji urod.

Nakon blagoslova i rezidbe trsova sve nazočne je pozdravio gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir zaželjevši svima dobrodošlicu i da se ugodno osjećaju na već tradicionalnoj manifestaciji koja se održava u tom kraju. Riječi dobrodošlice uputila je i predsjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva Josipa Miličević i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

-Ovakvom manifestacijom pokazujemo kulturu naroda i ovoga kraja čime svjedočimo da nas niti sve nedaće današnjice ne mogu uništiti. Trebamo i moramo čuvati kulturi i stare običaje od zaborava jer to su nam na obvezu ostavili naši stari – rekao je župan Tomašeivić.

Nakon pozdravnih riječi započeo je program domaćih kulturno umjetničkih društva iz Grabarja, Bjeliševca i Bekteža kojima su se priključili i gosti iz Šljivoševaca koji su svojim nastupom uveličali manifestaciju. Zvuke tamburice uz prigodne pjesme pronijeli tamburaški sastavi Poljadija, Sanjari, Garavuše, Posegana i Rubato.

Svim posjetiteljima u ponudi je bila i bogata gastro ponuda starih tradicijskih jela, slanina i kobasica nabijeni na štap koja su posjetitelji sami na vatri pekli koje su kasnije slasno kušali uz vrhunske kapljice mladog i starog vrhunskog vina koje je jedinstveno a gdje drugo ako ne u kutjevačkom kraju.

Brojni gosti i posjetitelji zapjevali su i zaplesali sa izvođačima koji su sve njih uveseljavali da kasno u noć a fešta se nastavila u ugostiteljskim objektima i na zabavi u Vatrgasnom domu.

Zorica Tandara sa plaketom za najveseliji i najuređeniji štand

U sklopu manifestacije bio je i odabir najuređenijeg i najveselijeg štanda 16 vinara i vinogradara, koliko ih je izlagalo i predstavljalo se gostima. Prvo mjesto po zadanim kriterijima i bodovanju odnosi Vinarstvo Tandara, drugo Kutjevo d.d. a treće Krauthaker. Vinariji Tandara uručena je plaketa.

no images were found

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: