Vincelovo u Lukaču po starom i tradicijskom običaju

LUKAČ – Skupilo se i staro i mlado na proslavi zaštitnika vinara i vinogradara, sv. Vinka, u malenom ali složnom selu Lukaču kako bi se na svojstven način, već osmu godinu za redom, sačuvao od zaborava onaj stari običaj koji su u nasljeđe ostavile starije generacije i dale na obvezu čuvanja onim mlađima koji su nastavili sa tradicijskom kulturom koja je vezana za taj kraj.

Lijepo vrijeme dalo je poseban ugođaj na proslavi Vincelova kada je manifestacija započela u vinogradima sa rezidbom trsova i zalijevanjem mladim vinom. Time se potvrdilo da one vrijednosti koje su čuvale i njegovale mnoge generacije nisu zaboravljene i da će se sa takvim običajima nastaviti. Trsove je blagoslovio mjesni vetovački župnik vlč. Tomo Mrnjec koji također potiče mlade generacije da se tradicijske vrijednosti moraju sačuvati od zaborava.

Jedan nam stariji mještanin u razgovoru reče da selo može propasti ali da se običaji moraju sačuvati. Kaže, to je dokazano i u Domovinskom ratu u kojem su mnoga sela srušena i zapaljena ali narod je sačuvao ono što se sa generacije na generacije prenosilo i kroz vjekove čuvalo, običaji, nošnja i kulturu određenog kraja.

Nakon ceremonije u vinogradima zabavna manifestacije je započela kod doma u Lukaču gdje je priređena gastronomska ponuda za sve goste, slučajne prolaznike i putnike namjernike. Gotovo svaka obitelj na stolove je iznijela vlastite domaće proizvode, kobasicu, slaninu, šunku, sir, kolače i razno razne druge delicije što je bilo u ponudi svima koji su se odazvali i tamo zatekli. Dakako da se kapljica vina mogla naći na svakom stolu koju su sa ponosom nudili tamošnji mještani jer je kvaliteta na visokoj i zavidnoj razini.

Andrija Mitrović, predsjednik Mjesnog odbora Lukač

Andrija Mitrović, predsjednik Mjesnog odbora Lukač

-Ovo je već osma po redu godina kako na ovakav način obilježavamo blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara. Današnjim danom počinjemo obilježavanje početka radova u vinogradima. Uz protokol okupljanja i posvete trsova i vinograda ovdje smo se okupili svi na jednom mjestu sa svojim prijateljima i gostima koje želimo ugostiti i družiti se s njima na ovoj manifestaciji. Oni gosti koji nam dođu kupe čašu i daju simbolični iznos a sve drugo što žele i što se nalazi na stolovima naših domaćica i domaćina mogu kušati i uživati u tim slavonskim delicijama što je donacija svih nas iz sela – rekao je predsjednik Mjesnog odbora Lukač Andrija Mitrović.

Vinogradarska vatra naložena je na prikolici koja ima svoju posebnu namjenu za to na kojoj se na štapovima peku prodimljene kobasice i slanine što posebno daje svoje čari i ugođaj manifestaciji koju već s nestrpljenjem očekuju mnogi zaljubljenici naredne godine.

0 Comment

Send a Comment