Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

VINCELOVO OBILJEŽILA UDRUGA “VINO-KAP” IZ KAPTOLA: Ugostili prijatelje iz Jajca i Mađarske

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Članovi Udruge vinogradara i vinara Vino-kap iz Kaptola tradicionalno početak radova u vinogradu obilježavaju pred društvenim prostorijama i podrumom u središtu općine. Tu je i pokazni vinograd gdje obavljaju obred blagoslova vinogradara i vinograda te orezivanje loze koja će u vazi sa vodom pupanjem pokazati kakav urod mogu očekivati Kaptolčani ove godine.


Obred blagoslova i zaziv zaštite nebeskog zaštitinika sv. Vinka predvodio je vlč. Mario Rašić, župnik Župe Kaptol, uz pratnju Dječjeg crkvenog zbora. Uz aistenciju župnika Rašića i Frdinanda Novaka, predsjednika kaptolačkih vinara, čokote je orezivala Antonija Jozić, županica Požeško-slavonskke županije.


Čokoti su bili okićeni suhomesnatim proizvodima čime su vinogradari iskazali svoja očekivanja da grozdovi budu veliki kao kulin, teški kao slanina a dugački kao kobasice. Nije se štedjelo ni na mladoj graševini kojom se obilno zalio orezani čokot.


Osim članova Udruge na Vincelovo dolaze brojni gosti i prijatelji iz bliže i dalje okolice. Iz ne tako dalekog Jajca u Bosni i Hercegovine došla je oveća grupa koja je uzvratila nedavni posjet Kapotolčana. Iz Mađarske su doputovali vinari s kojima Kaptolčani surađuju godinama. Iako su gosti iz Bosne skolniji šljivovici dobro se snalaze i sa graševinom. Na proslavi je bio i Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol koji je prigodnim riječima pozdravio okupljene.


Na otvorenoj vatri pekla se slanina i kobasica na vinogradarskim ražnjevima, a organizatori su sve častili grahom s kobasicom i vinom. Za glazbeni dio i pjesmu pobrinuo se glazbeni duo Mialana Pavića i Drage Blima.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.