Vinarije Kutjevo d.d., Mihalj, Galić i Kitanović mogu uskladištiti dio vina zbog uravnoteženja ponude i potražnje vina

Autor: Jelenko Topić

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je sredinom srpnja ove godine javni poziv za provedbu mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i  Potpora za krizno skladištenje vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Cilj tih mjera bio je potaknuti proizvođače da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju ga na tržište čime se uravnotežuje ponuda i potražnja, a ujedno se dijelom pokrivaju novostvoreni troškovi vezani uz takvo skladištenje vina koji u redovnim uvjetima ne bi postojali.

Agencija je objavila popis proizvođača s utvrđenom kvotom vina za skladištenje, a kojih je više od 40.  To su među ostalima Kutjevo dd sa utvrđenom kvotom vina za skladištenje od 465205 litara, zatim Vinogradarstvo i vinarstvo Branko Mihalj iz Kutjeva sa 7112 litara, Vinarija Galić također iz Kutjeva sa 44937 litara, te Vinogradarstvo i vinarstvo Kitanović vlasnika Gorana Kitanovića iz Brestovca sa 4306 litara vina.  

Aktivnosti vezane uz skladištenje trebaju biti dovršene do 12. rujna ove godine, a rok za podnošenje zahtjeva za isplatu sredstava naknade po ovoj mjeri je 14. rujan također 2020. godine.

Komentiraj: