Vinarija Soldo iz Vetova predstavljena u Zagrebu /FOTO/

Autor: DK

I usprkos potresa koji je te večeri opet zatresao Zagreb i okolicu, posustalog, ali ne i nestalog koronavirusa, brojni novinari okupili su se kako bi upoznali vina vinara Gojka Solda u prostorijama HKD Napredak u Bogovićevoj ulici.

Soldo se profesionalno počeo baviti vinarstvom 2011., a do tih godina je zajedno sa svojom obitelji uzgajao vinovu lozu i prodavao kao grožde ili mošt. Gojko Soldo je berbu 2011. odlučio pakirati i prodati kao vlastiti proizvod. Soldo je završio srednju školu za voćare i vinogradare u Požegi. Tih godina je obiteljske vinograde od 1.5 hektara odlučio povećati, tako da je danas ta površina oko 7 hektara. Sami pune oko 30,000 litara vina godišnje a jedan značajan dio grožđa prodaju na tržištu.

Gojko Soldo je od onih vinara koji ne ostavlja vina za godinu, dvije ili tri unaprijed, najveći dio prodaje i proda tijekom aktualne godine. Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici i dalje od Požege i Kutjeva, ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i Njemačkoj između ostaloga. Soldo je od onih vinara koji ne pretjeruje sa cijenom svojih vina, dapače, mogli bismo reći da je postavlja neprirodno nisko. Na to pitanje prije predstavljanja odgovorio mi je ovako….” Vi ne znate što znači prodavati vina u Slavoniji!”, a ja konstatiram da su tamo niske cijene konstanta…

Što reći o vinima? Velika većina nazočnih bila je oduševljena sa gotovo svim predstavljenim vinima (graševine, manzoni, sauvignoni, merloti i drugo bili su aklamativno prihvaćeni od prisutnih na predstavljanju,).

Opći je zaključak da je cijena po kojoj se prodaju ta vina apsolutno premala….Mislim da je to shvatio i vinar nakon razgovora sa kolegama novinarima. Soldo ima i Misna vina u dućanu na Kaptolu koja su dobila priznanja proteklih godina. Zlatnu medalju za graševinu Soldo je dobio u Kutjevu 2018. sa 85 bodova, a njegov traminac 2015. bio je šampion.

Gojko Soldo je sasvim sigurno od onih vinara koji će u bliskoj budućnosti napraviti velike korake naprijed i postati vodeći vinar vetovskog područja zajedno sa Brankom Jakobovićem…

Ovako je te večeri izgledao redoslijed kušanja:

1.Graševina 2019.

2.Graševina 2019.

3.Graševina 2018.

4.Manzoni 2019.

5.Sauvignon 2019.

6.Sauvignon 2018.

7.Rose 2019.

8.Traminac 2018.

9.Cuvee crni 2018.

10.Merlot 2018.

Izvanredno kušanje Merlot 2017.

Izvor: Portal za gastronomiju gric-gric

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.