Vinarija Markota oprema i uređuje novu kušaonicu

Autor: BST

Vinsku cestu vinogorja Požega-Pleternica obogatit će još jedna suvremeno opremljena kušaonica, za koju se već sada može reći da će postati nezaobilazna. Obitelj Markota, koja svojim vinima postiže brojne uspjehe na svim ocjenjivanjima gdje se pojavljuje, proširit će i urediti svoju kušaonicu u Pleternici, za što je zadovoljila sve potrebne kriterije Ministarstva poljoprivrede za potporu od 370.000 kuna. Radi se o nepovratnim sredstvima za ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

-Pokazalo se da se ljudi sve više okreću kontinentalnom turizmu i da je sve više zainteresiranih za posjet našoj Zlatnoj dolini. Požega – Kutjevo – Pleternica je trokut koji je povijesno vezan za vinogradarstvo i vinarstvo. I mi smo napravili prve korake u smjeru turizma. Želimo se  prezentirati i ostvarivati što veću prodaju na pragu – govori Marko Markota, jedan od dvojice inženjera poljoprivrede, Marinkovih sinova, koji su se obrazovali i posvetili vinogradarstvu i vinarstvu.

Kako kaže Marinko: „Ništa se ne događa samo od sebe, moramo biti strpljivi. Kažu da se budućnost  ne događa sama od sebe već se stvara, moramo je i mi stvarati s mladim ljudima koji su kvalificirani za ovaj posao.“-  Osim Marka i Franje, njegove supruge, također s fakultetskom diplomom agronomije,  tu je i vinar Branimir Štefanac, koji bdije nad vinima. A i važni korijeni su tu. Prve spoznaje o lozi još 1957. godine dao je djed Jozo, Marinkov otac, čiji besprijekorni potpis matičara krasi  logo Vina Markota.

Danas Markote imaju oko 35 ha vinograda sa 170.000 trsova. Na početku svakog reda u vinogradu je zasađeno oko tisuću ruža. Po ovom jedinstvenom primjeru za njihovo vino i okupljanja u vinogradu već sada se zna nadaleko. Tri su događaja tijekom godine kada se slavi loza, vino i  ruže. Proslavlja se Vincelovo, početak radova u vinogradu, Dani cvatnje graševine i ruža, početkom lipnja i krštenje mošta. Uz svaki  ovaj događaj ide posebna priča, poezija, glazba, romantični ugođaj…sve što posjetitelj traži. Nova kušaonica će svemu tome dati nove dimenzije, jer će osigurati cjelogodišnju sezonu. Sadašnje skladište proširit će prostor za oko stotinu kvadratnih metara. Moći će primiti oko 70-etak posjetitelja, koliko će biti sjedećih mjesta, preuredit će se sanitarni čvor, kutak za prodaju vina, grijanje i hlađenje, kako bi prostor uvijek imao prikladnu temperaturu, kamin koji daje ugođaj i drugo opremanje, npr. vinski hladnjak, stolovi, zid i  projektor za prezentacije ili manja seminarska okupljanja. Riječju, osnovno što mora imati jedna kušaonica.

Marinko Markota čuveni je vinar po smislu za poeziju i umjetnost općenito, ali je prije svega znalac svog posla, mudar gospodarstvenik, koji oprezno promišlja kako usmjeriti razvoj tvrtke.

-Iz samih vina nemamo mogućnost za reinvestiranje, jer je to dugačak period, možda će tek generacije koje dolaze moći uživati u plodovima ovoga. Moramo paziti na svaki korak, da ne bi napravili krivi potez u investiranju. Imamo devetero stalno zaposlenih, tijekom godine zapošljavamo 10 – 40 sezonskih radnika, a kad bi se to preračunalo na godinu kao da imamo stalno 18-ero zaposlenih. Samo za održavanje vinograda godišnje trebamo oko milijun kuna. Da nema potpora, teško bi bilo poljoprivrednicima dalje se širiti, a uvijek su potrebna neka nova ulaganja, od novih bačava nadalje – objašnjava nam Marinko.

Ali, već sada znamo – nova kušaonica bit će mjesto ne samo kušanja ponajboljih vina, već i mjesto kulturnih okupljanja literata, glazbenika, likovnjaka, glumaca ….

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: